Ziarul News

Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Verbele de conjugarea a doua

“Mi-ar place” sau “mi-ar plǎcea” sǎ merg la Paris?

In limba romȃnǎ, verbele sunt grupate ȋn patru mari categorii de conjugare, ȋn funcție de vocala sau vocalele ȋn care se terminǎ. Astfel, conjugarea ȋntȃi cuprinde verbe terminate ȋn “-a” (a cȃnta, a dansa, a cǎuta, a uita, a acorda etc), conjugarea a doua cuprinde verbe care se terminǎ ȋn “-ea” (a vedea, a dispǎrea, a apǎrea etc), conjugarea a treia include verbe terminate ȋn “-e” (a zice, a spune, a rȃde, a merge etc), iar conjugarea a patra conține verbe care se terminǎ ȋn “-i” sau “-ȋ” (a iubi, a gȃndi, a citi, a urȋ, a hotǎrȋ etc).

Cele mai grave greşeli apar ȋn cazul verbelor aflate la conjugarea a doua. Verbele care aparțin acestei fluctuante conjugǎri, cum ar fi a plǎcea, a ȋncǎpea, a cǎdea, a pǎrea etc. se confundǎ cu flexiunea verbelor de conjugarea a treia (a face, a trece, a crede etc.), mai ales la prezentul indicativ şi conjunctiv, la viitor, la prezentul condițional şi la infinitiv.

Erori de tipul celor amintite se regǎsesc, din pǎcate, atȃt ȋn comunicarea oralǎ, cȃt şi ȋn textele scrise, ca ȋn exemplele urmǎtoare:

  1. *a place: Mi-ar place sǎ vǎ vizitez, Braşovul este un oraş frumos. – GREŞIT
  2. a plǎcea: Mi-ar plǎcea sǎ vǎ vizitez, Braşovul este un oraş frumos. – CORECT
  3. *a apare: Volumul de poezii va apare ȋn curȃnd. – GREŞIT
  4. a apǎrea: Volumul de poezii va apǎrea ȋn curȃnd. – CORECT
  5. *a pare: Mi-ar pare rǎu sǎ nu intru la facultate. – GREŞIT
  6. a pǎrea: Mi-ar pǎrea rǎu sǎ nu intru la facultate. – CORECT
  7. *a dispare: Cu siguranțǎ, acest monument nu va dispare. – GREŞIT
  8. a dispǎrea: Cu siguranțǎ, acest monument nu va dispǎrea. – CORECT
  9. *a scade: In urmǎtoarele zile va mai scade temperatura. – GREŞIT
  10. a scǎdea: In urmǎtoarele zile va mai scǎdea temperatura. – CORECT
  11. *a tace: Taceți, cǎ nu aud ce spune profesorul! – GREŞIT
  12. a tǎcea: Tǎceți, cǎ nu aud ce spune profesorul! – CORECT
  13. *a vede: Este minunat ceea ce am putut vede ȋn Franța. – GREŞIT
  14. a vedea: Este minunat ceea ce am putut vedea ȋn Franța. – CORECT

Existǎ şi situații, mult mai rare decȃt cele prezentate mai sus, ȋn care un verb aflat la conjugarea a treia este confundat cu verbele de conjugarea a doua. Astfel, este indicat sǎ evitǎm enunțurile de tipul “Vom bǎtea covoarele” şi sǎ optǎm pentru varianta corectǎ “Vom bate covoarele.”

Redactor: Irina Istratescu- profesor Limba si Literatura Romana Invatamant Preuniversitar

Editor online: Florina Manea

Ziarul News nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Ziarul News nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Ziarul News îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.Ziarul News.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Lasă un răspuns

Articole similare