Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Conferința internațională a donatorilor în sprijinul refugiaților Rohingya

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la Conferința internațională a donatorilor în sprijinul refugiaților Rohingya

La 22 octombrie 2020, a avut loc Conferința internațională a donatorilor pentru susținerea sprijinului acordat refugiaților Rohingya. Evenimentul a fost găzduit de subsecretarul de stat al SUA, de comisarul european pentru gestionarea crizelor, de ministrul de stat pentru Asia de Sud și Commonwealth al Marii Britanii, precum și de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați. La eveniment au mai luat parte secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al asistenței de urgență și miniștrii afacerilor externe din Bangladesh, Indonezia, Malaysia, Thailanda și Vietnam. România a fost reprezentată de către secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Daniela Gîtman.

Desfășurată în format virtual, conferința a reconfirmat angajamentul donatorilor pentru continuarea asistenței umanitare acordate comunității Rohingya, strămutate în Bangladesh și în regiune și, de asemenea, a transmis un semnal de sprijin către toate statele care găzduiesc membri ai comunității Rohingya, în principal Bangladesh. Totodată, conferința a urmărit și strângerea de fonduri pentru susținerea eforturilor de gestionare a situației refugiaților Rohingya.

În cadrul intervenției susținute, secretarul de stat Daniela Gîtman a transmis sprijinul deplin al României pentru eforturile destinate soluționării juste și durabile a crizei refugiaților Rohingya, în conformitate cu dreptul internațional și principiile drepturilor omului.

În acest context, a salutat aprobarea de către Guvernul din Myanmar a recomandărilor Comisiei consultative privind Statul Rakhine și, din această perspectivă, a subliniat imperativul implementării complete a acestora, astfel încât să devină posibilă întoarcerea voluntară, sigură, demnă și durabilă a refugiaților Rohingya în locurile de origine. A evidențiat, de asemenea, importanța respectării dreptului internațional și a tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de crime împotriva refugiaților Rohingya.

Oficialul român a reiterat, totodată, angajamentul țării noastre de participare la răspunsul internațional umanitar și la implementarea de soluții cuprinzătoare și durabile pentru refugiații Rohingya și membrii comunității gazdă din Bangladesh și din întreaga regiune, precum și pentru cei apatrizi și strămutați din Statul Rakhine. A pledat pentru promovarea unei distribuții echitabile a eforturilor regionale și internaționale în gestionarea răspunsului la criza generată de strămutarea membrilor comunității Rohingya.

În context, secretarul de stat Daniela Gîtman a anunțat că, pe fondul agravării situației umanitare și a pandemiei de COVID-19, România va aloca o contribuție voluntară în valoare de 50.000 euro în acest final de an ca răspuns la apelul pentru refugiații Rohingya lansat de ONU prin Planul Global de Răspuns Umanitar.

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

DISCURSUL AMBASADORULUI ADRIAN ZUCKERMAN LA CONFERINȚA ONLINE ORGANIZATĂ DE CERT-RO

joi oct. 22 , 2020
DISCURSUL AMBASADORULUI ADRIAN ZUCKERMAN LA CONFERINȚA ONLINE ORGANIZATĂ DE CERT-RO     În discursul pe care l-a susținut astăzi în fața experților în securitate cibernetică la Conferința Anuală a Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică din România (CERT-RO), organizată online, Ambasadorul Adrian Zuckerman le-a mulțumit pentru munca depusă […]
Sigla-Site-Ziarul-News-2021