Conferința de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Conferința de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, 3 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

Situația epidemiologică de la nivelul tuturor statelor europene se degradează rapid, iar populația este expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare și autoritățile se adaptează permanent prin noi măsuri pentru a controla transmiterea virusului.

În acest context, ne punem cu toții mari speranțe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti-COVID-19, vaccin sigur și eficace, iar eforturile făcute la nivel internațional confirmă dorința tuturor de a avea acest vaccin. România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19, atunci când acestea vor fi disponibile, urmând ca țării noastre să îi revină o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin.

 Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial și a capacității totuși destul de reduse de producție, vaccinul va ajunge în țările europene în mod etapizat.

Pentru România, ne așteptăm ca prima tranșă primită să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în primul trimestru al anului viitor.

Vreau să subliniez în acest context că, în baza convențiilor făcute în Uniunea Europeană, toate statele europene vor primi în același timp aceste tranșe. Deci, în momentul în care vaccinul va fi disponibil și va fi livrată prima tranșă, toate statele europene vor primi cota corespunzătoare din prima tranșă, la fel din a doua tranșă și așa mai departe, iar primii care vor fi vaccinați în mod natural vor fi lucrătorii, toți lucrătorii, din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme, asta trebuie să fie foarte clar, în primăvară. Vrem să ne asigurăm, totodată, că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficiență și siguranță și se respectă toate reglementările internaționale.

Trebuie să fim pregătiți și tocmai de aceea am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul sănătății și cu experții din domeniul vaccinologiei.

Am evaluat stadiul pregătirilor României și am discutat despre găsirea celor mai eficiente soluții de acțiune la nivelul întregului sistem sanitar, de la medicul de familie până la nivel de spital.

Totodată, pentru a informa corect populația și a combate dezinformarea, este absolut necesar un proces de comunicare clar, transparent și eficient, și mă bazez în acest demers inclusiv pe sprijinul dumneavoastră, al reprezentanților mass-media.

Ministrul Sănătății mi-a prezentat pe larg strategia de vaccinare anti-COVID în România, platformele de vaccinuri, cadrul legal, modul în care va fi organizat și va funcționa programul național și etapele de vaccinare, precum și rețeaua de stocare și distribuție. Toate aceste aspecte sunt foarte importante și sunt analizate inclusiv la nivel european, pentru că noul vaccin are nevoie de condiții speciale de transport și depozitare.

Fiind o problemă de importanță majoră, fac apel la personalul medical de la toate nivelurile de a se pregăti și a se informa corect în vederea acestui proces de vaccinare. Trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii de familie la rândul lor să fie bine instruiți.

Am solicitat ministrului Sănătății să identifice resursa umană necesară pentru fiecare etapă de vaccinare și să stabilească un plan de asigurare a stocurilor de materiale de care va fi nevoie. De asemenea, am discutat și aspecte de logistică legate de depozitare și distribuție, dar și despre dezvoltarea unor mecanisme de supraveghere activă a tuturor elementelor legate de procesul de vaccinare.

Dezvoltarea unuia sau a mai multor vaccinuri împotriva COVID-19 va fi esențială pentru controlul pandemiei și relansarea economiilor.

Dar, până la apariția acestora, este imperativ să respectăm cu maximă responsabilitate toate măsurile de protecție și prevenție: purtarea măștii, igiena mâinilor, distanțarea fizică, evitarea aglomerațiilor, munca la distanță, acolo unde este posibil.

Sunt lucruri care stau în puterea noastră și, momentan, singurele metode care pot contribui decisiv la controlul pandemiei.

Înainte de a trece la întrebările dumneavoastră, vreau să fac câteva referiri și la un subiect urmărit cu mare interes în aceste momente în toate colțurile lumii. Ne mai despart doar câteva ore de aflarea primelor rezultate ale alegerilor pentru Președintele Statelor Unite ale Americii, un moment de referință în plan geopolitic. Din perspectiva României, relația cu Statele Unite ale Americii rămâne una fundamentală, aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic fiind un pilon de bază al politicii noastre externe, dar și de securitate. Totodată, Administrația Statelor Unite, indiferent de coloratura politică, a susținut permanent dezvoltarea relațiilor cu România pe toate palierele.

Cu precădere în ultimii ani, am înregistrat progrese notabile și evoluții concrete pe multiple dimensiuni ale Parteneriatului nostru comun, iar cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o la Washington, în 2019, aceste dimensiuni au fost extinse și îmbogățite cu noi domenii, precum securitatea rețelelor 5G și domeniul nuclear civil.

În privința cooperării politico-militare și de securitate, a crescut semnificativ nivelul de conștientizare a importanței strategice a Mării Negre atât în Statele Unite, cât și la nivelul NATO, și am dezvoltat o viziune comună România-SUA cu privire la acest spațiu. Au fost puse astfel bazele pentru creșterea în continuare a prezenței militare americane în România, ca o garanție de securitate în fața provocărilor complexe din regiune.

La capitolul cooperare economică și în domeniul energiei, au fost înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește cooperarea în domeniul nuclear civil. După cum știți, a fost parafat chiar luna trecută un Acord care vizează dezvoltarea de proiecte concrete la Centrala de la Cernavodă.

În ceea ce privește continuarea activă a demersurilor de aderare a României la programul Visa Waiver, partea americană a dat asigurări că acordă o atenție deosebită obținerii de progrese concrete în acest domeniu.

Toate aceste rezultate vorbesc de la sine despre soliditatea relației România – Statele Unite ale Americii, iar eu mă voi implica în continuare în mod direct pentru consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Acum, dacă dumneavoastră aveți întrebări, poftiți.

 

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Bună seara. Aţi avut săptămâna trecută o întâlnire cu liderii europeni. Având în vedere şi numărul record de cazuri de astăzi, aţi stabilit cu liderii europeni o politică comună în privinţa carantinării, în special noaptea, a zonelor roșii?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am avut o întâlnire care a fost dedicată, așa cum am prezentat şi atunci, evidenţierii situaţiei din ţările noastre. Am discutat destul de mult despre tema pe care am discutat-o astăzi în plan național, despre producerea unor posibile tipuri de vaccin şi campanii de vaccinare.

Domeniul sănătăţii este un domeniu de autoritate naţională şi, atunci, măsurile pot fi corelate în măsura în care există o înțelegere între state. Deci, nu am discutat despre modele de carantinare, fiindcă fiecare stat ale legislaţia naţională şi ceea ce înseamnă „lockdown” într-o parte, la noi înseamnă stare de alertă, ceea ce la noi înseamnă stare de alertă sau de urgenţă, înseamnă în altă parte ceva ce este definit acolo. Deci, corelările de acest tip sunt mai greu de făcut, însă ce a fost important pentru noi şi pentru mine – am subliniat acest lucru – este să păstrăm libertatea de circulaţie şi libertatea de circulaţie a mărfurilor, fiindcă nu dorim să omorâm economiile europene, vrem să controlăm pandemia şi în acelaşi timp să lăsăm economia să funcționeze cât de mult se poate. Şi atunci am discutat despre corelări în coridoarele de transport, despre posibile măsuri de armonizare a perioadelor de carantină, fiindcă aici sunt diferenţe la nivel european, pentru unii „carantină” înseamnă 7 zile, pentru alții 10, pentru alții 14. OMS recomandă 14. Închiderile granițelor a fost iarăși o temă pe care am discutat-o şi urmează la următorul Consiliu, sigur, să încercăm să concretizăm aceste măsuri. În paralel se întâlnesc miniștrii de Sănătate, miniștrii Finanțelor, și încearcă fiecare pe palierul lor să găsească armonizări necesare în pandemie.

 

Jurnalist: Domnule Președinte, în urmă cu două săptămâni vă întrebam, când aveam vreo 5.000 de cazuri pe zi, dacă atunci când ajungem la 8 mii de cazuri se ia în calcul amânarea alegerilor. Astăzi am ajuns la aproape 8 mii de cazuri pe zi, iar specialiștii spun că poate la începutul săptămânii viitoare, dacă nu chiar mai devreme, vom depăși 10.000 de cazuri pe zi. Întrebarea este: vom avea alegerile parlamentare în decembrie la 10.000 de cazuri pe zi sau se ia în calcul amânarea lor? Mulțumesc.

Președintele României: În momentul acesta, nu luăm în calcul amânarea alegerilor și experții nu sunt de părere că se impune amânarea alegerilor. Putem să vedem și în lume ce se întâmplă. Chiar astăzi, după cum am spus în deschidere, au loc alegerile în Statele Unite ale Americii, o țară mult mai greu lovită de pandemie, din păcate, decât am avut situația în România. Nu putem să ne legăm de un anumit număr, ci trebuie să vedem evoluția în întreg și să luăm acele măsuri care permit controlul extinderii pandemiei și atunci, cu siguranță, și alegerile vor fi posibile.

 

Jurnalist: Am văzut în weekend o țară europeană, Slovacia, care a început să testeze în masă în două zile aproape trei sferturi din populație. Aţi discutat cu autoritățile sanitare din România un asemenea scenariu aplicat României şi credeţi că el ar putea amâna ceea ce slovacii numeau „amânare lockdown-ului”? Mulţumesc.

Președintele României: Slovacia este singura țară care şi-a propus un astfel de demers. Premierul slovac ne-a informat chiar în cursul ședinței informale a Consiliului, pe care am avut-o în format videoconferință. Experții nu sunt convinși că o testare în masă aduce un rezultat palpabil, dintr-un motiv foarte simplu. De exemplu, noi doi, dacă ne testăm acum, în această seară, și rezultatul este negativ, oricare dintre noi, dacă nu are mare grijă, este posibil să ia boala mâine şi, atunci, rezultatul testului a devenit deja destul de irelevant. În paranteză fie spus, OMS nu recomandă testarea în masă, ci recomandă testarea în baza unei anchete epidemiologice, așa cum se întâmplă și la noi. Dar, cu siguranță, așteptăm să vedem ce aduce această testare în masă din Slovacia și dacă pot fi trase concluzii de acolo, atunci cu siguranță, dacă ele sunt foarte clare și recomandabile, putem să ne facem o gândire.

 

Jurnalist: Domnul Preşedinte, revenind puţin la anunțul referitor la vaccin pe care l-aţi făcut, aş vrea să vă întreb dacă luați în calcul sau ce statut vor avea cei care, probabil vor fi, vor refuza să se vaccineze? Pentru că, vedem, oamenii percep într-un anumit fel pandemia actuală, au anumite idei despre ea. Şi, făcând cumva o paralelă, însuși faptul că restricțiile de până acum, iată, nu dau rezultate, creşterea cazurilor, şi indicele la mie este o dovadă, cum vă explicați faptul că aceste restricții nu dau rezultate deocamdată?

Președintele României: Pandemia se poate termina numai în două feluri, fie dacă se îmbolnăvesc suficient de mulți, şi Doamne ferește să se întâmple acest scenariu la noi, sau dacă se găsește un vaccin şi sper să se întâmple, de la începutul anului viitor să avem un vaccin. Este metoda cea mai sigură, cea mai bună, cea mai umană de a termina  această pandemie. Măsurile care s-au luat pe parcursul acestui an, restricțiile care s-au impus s-au impus pentru a atenua impactul pandemiei, pentru a avea cât mai puține îmbolnăviri până când avem vaccinul. Nu şi-a imaginat nimeni că pandemia se termină prin aceste măsuri restrictive, dar, da, cu toţii știm că am reușit să controlăm extinderea pandemiei şi reușim în continuare. Însă, ca să terminăm pandemia avem nevoie de vaccin şi ca să folosim vaccinul pe care îl avem în mod eficient, să avem o organizare riguroasă, am început cu convocarea întâlnirii de astăzi, ca să fim foarte bine pregătiți pentru momentul când vom avea vaccinul.

Sigur, nu vrem să obligăm, nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forța, dar este absolut recomandat și de aceea am subliniat deja în deschidere. Uniunea Europeană va cumpăra acele tipuri de vaccin care sunt sigure și eficiente. Deci vrem acțiuni care sunt de mare succes și aceste tipuri de vaccin care vor fi autorizate vor îndeplini toate normele, vor fi sigure și ne vor garanta că nu ne vom îmbolnăvi și pandemia va lua sfârșit.

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Sedinta publica a Consiliul Național al Audiovizualului din 03.11.2020

mar nov. 3 , 2020
Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite ca urmare a reclamațiilor primite şi a decis să aplice câte o somaţie publică următoarelor posturi: Antena 1, deoarece în emisiunea „Acces Direct” , ediția din 25.09.2020, a fost difuzată o înregistrare video cu o presupusă agresiune a lui Florin […]
Sigla-Site-Ziarul-News-2021