Participarea secretarului de stat, Dan Neculăescu, la reuniunea ministerială pentru Agenda maritimă comună la Marea Neagră

Participarea secretarului de stat, Dan Neculăescu, la reuniunea ministerială pentru Agenda maritimă comună la Marea Neagră

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat astăzi, 11 decembrie 2020, la reuniunea ministerială pentru Agenda maritimă comună la Marea Neagră/AMC, organizată de Ministerul Transporturilor, Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor din Bulgaria, în calitate de coordonator, în 2020, al grupului director al AMC.

Reprezentanți ai Bulgariei, Georgiei, Republicii Moldova, României, Federației Ruse, Ucrainei și Turciei, în prezența Comisarului european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, au realizat un schimb de opinii privind stadiul implementării Agendei maritime comune din perspectiva provocărilor, mai ales în contextul consecințelor pandemiei de COVID-19, și oportunităților viitoare în ceea ce privește cooperarea regională la Marea Neagră, axată pe conceptul de economie albastră.

În intervenția sa, secretarul de stat român a reafirmat angajamentul României față de cooperarea regională și dezvoltarea economică durabilă în regiunea Mării Negre. A subliniat importanța celor două documente-cheie adoptate în timpul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene – Agenda maritimă comună pentru Marea Neagră și Agenda strategică pentru cercetare și inovare în regiunea Mării Negre. Acestea sunt cu atât mai importante în contextul recuperării post-pandemice, oferind tuturor actorilor implicaţi în regiune – autorităţi, actori economici, instituţii academice şi de cercetare, societate civilă, dar şi organizaţii internaţionale şi instituţii europene – repere pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei albastre la Marea Neagră.

 

Informații suplimentare:

Agenda maritimă comună pentru Marea Neagră a fost adoptată în cadrul unei conferințe ministeriale, la 21 mai 2019, la București, de către cele șase state riverane (Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Ucraina, Turcia) și Republica Moldova, cu sprijinul Comisiei Europene și în prezența comisarului european Karmenu Vella. Agenda și declarația de asumare a acesteia de către guverne reflectă prioritățile regiunii în domenii subsumate economiei albastre – afaceri maritime, pescuit și acvacultură, cercetare și inovare, conectivitate, protecția mediului, turism, educație, formare și dezvoltare competențe ale economiei albastre. Agenda maritimă comună oferă un cadru și un ghidaj pentru implementarea, pe baze voluntare, de către reprezentanți ai mediilor public, privat, academic și ai societății civile din zona Mării Negre, de proiecte naționale și regionale în domeniile economiei albastre, precum și pentru atragerea de fonduri europene și investiții în regiunea Mării Negre. Documentul pot fi consultat la: http://www.mae.ro/node/49003.

 

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Cartea editată de ANEIR - "100 de ani de comerţ exterior românesc " -  a fost premiată de Academia Română

Dum dec. 13 , 2020
Cartea editată de ANEIR – „100 de ani de comerţ exterior românesc ” –  a fost premiată de Academia Română Apărută la Editura Academiei cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, lucrarea elabotată de Prof.Univ.Dr.H.C. Gh. Zaman, membru corespondent al Academiei Române – Directorul Institutului de Economie Naţională, Prof. Univ. Dr. […]