Cartea editată de ANEIR – „100 de ani de comerţ exterior românesc ” –  a fost premiată de Academia Română

Cartea editată de ANEIR – „100 de ani de comerţ exterior românesc ” –  a fost premiată de Academia Română

Apărută la Editura Academiei cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, lucrarea elabotată de Prof.Univ.Dr.H.C. Gh. Zaman, membru corespondent al Academiei Române – Directorul Institutului de Economie Naţională, Prof. Univ. Dr. Dumitru Miron – Preşedintele Senatului ASE, Dr. Mihai Ionescu – Preşedintele executiv al ANEIR şi Co-Preşedinte al Consiliului de Export al României şi Valentin Lazea – Economistul Şef al BNR a fost răsplătită de Academia Română, în cadrul ceremoniei de la începutul lunii curente, la Secţia Economie, cu premiul Virgil Madgearu, a cărui comemorare a fost marcată în această toamnă la 80 de ani de la moartea sa.

Cartea aduce pentru prima dată în literatura de specialitate date şi concepte din ultimul secol al comerţului exterior românesc, punând în prim-plan evoluţiile distincte ale celor 3 perioade de după Marea Unire din 1918: capitalismul interbelic; economia comunistă centralizată; noul capitalism post-decembrist cu 2 etape – pănă la aderarea României la UE şi după aderare.

În Cuvăntul-înainte al cărţii, Acad. Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR menţionează: „Datele statistice îi infirmă pe cei ce văd stimularea exportului exclusiv prin  deprecierea leului faţă de euro. Aşa că e nevoie de alte măsuri pentru o mai puternică impulsionare a exporturilor. E nevoie, întâi şi întâi, ca investiţiile să constituie acel stâlp de rezistenţă fără a cărui consolidare edificiul reformei economice nu va putea să reziste. Până la urmă, şi exporturile tot de investiţii depind. Volumul de faţă, pe care vă sfătuiesc să-l citiţi, confirmă acest punct de vedere. „

 

Cartea editată de ANEIR – „100 de ani de comerţ exterior românesc „

Sectiunea XI. ŞTIINŢE ECONOMICE, JURIDICE ŞI SOCIOLOGIE

Ştiinţe economice

 Premiul „Virgil Madgearu“ Lucrarea: 100 de ani de comerţ exterior românesc.

Autori: Dumitru Miron, Mihai Ionescu, Valentin Lazea, Gheorghe Zaman*

*

Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.

Conform regulamentului, propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare ştiinţifică, de către universităţi sau de către membrii Academiei Române până la data de 1 septembrie a anului calendaristic următor prezentării publice a lucrării şi se înaintează secţiilor ştiinţifice ale Academiei Române, care desemnează membrii juriului.

Membrii juriului întocmesc referate de apreciere, evaluând originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuţia acesteia la domeniul respectiv şi impactul asupra domeniului la nivel naţional. Aprecierea juriului este dezbătută în secţiile ştiinţifice, trimisă apoi spre analiză către Biroul Prezidiului Academiei, care o supune spre aprobare Prezidiului Academiei Române.

Durata întregii proceduri de propunere, evaluare, dezbatere şi decizie este de doi ani.

Decernarea premiilor are loc în luna decembrie a fiecărui an, în şedinţă solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.

Sursa informare : ANEIR

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Interviu cu Alina PAUL, director general DO SECURITY și președinte Sucursala CONAF Brașov

lun dec. 14 , 2020
Alina PAUL, director general DO SECURITY și președinte Sucursala CONAF Brașov : ”Nu există un secret pentru a reuşi, e nevoie de multă muncă, pasiune și dedicare în tot ce faci! ” La Braşov, industria de securitate a primit recunoaştere internaţională şi a cunoscut dezvoltare, chiar şi în pandemie. O […]