MAE salută marcarea Zilei NATO în România

MAE salută marcarea Zilei NATO în România

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 4 aprilie 2021, a Zilei NATO în România.

În 2021 aniversăm 72 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice și 17 ani de la aderarea României la structurile aliate, perioadă în care țara noastră a depus eforturi susținute și a demonstrat voința și capacitatea de a contribui concret și relevant la consolidarea NATO, cea mai de succes alianță politico-militară din istorie, garantul securității euro-atlantice. 

Țara noastră participă la misiunile și operațiile aliate, la măsurile de consolidare a descurajării și apărării pe Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, și găzduiește pe teritoriul său structuri multinaționale aliate. Astfel, prin acțiunea sa, România contribuie în mod activ la apărarea teritoriilor și cetățenilor tuturor statelor membre NATO.

De asemenea, contribuțiile semnificative și de durată ale țării noastre la eforturile de creștere a rezilienței și de sporire a capacităților de apărare ale partenerilor, în special cei din Vecinătatea Estică, sunt dovezi în plus că România își îndeplinește consecvent, fără ezitare angajamentele de aliat responsabil.

,,Cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în România, doresc să reafirm angajamentul ferm al țării noastre pentru apărarea colectivă și solidaritatea aliată, precum și pentru  o relație transatlantică puternică, inclusiv pentru o cooperare aprofundată între NATO și Uniunea Europeană în domeniul securității și al apărării. România a susținut în permanență efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianței și este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacității NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente și viitoare, inclusiv prin contribuția pe care o aduce eforturilor de sporire a rezilienței, prin intermediul inițiativei de înființare și găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență. De asemenea, România sprijină activ procesul de reflecție strategică NATO 2030 coordonat de Secretarul General la NATO, proces menit să consolideze dimensiunea politică a Alianței, să cristalizeze o viziune a viitorului NATO și să conducă, în cele din urmă, la elaborarea unui nou Concept Strategic”, a declarat cu această ocazie ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Totodată, în condițiile actuale generate de pandemia de COVID-19, MAE salută în mod deosebit solidaritatea demonstrată la nivelul NATO atât între aliați, cât și în raport cu partenerii, confirmată prin acțiuni concrete de asistență în domeniul medical. 

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă recunoștința pentru eforturile susținute ale militarilor, diplomaților și tuturor celor care, prin dedicare și profesionalism, au contribuit la promovarea și realizarea intereselor de securitate ale României, precum și la consolidarea rolului și prestigiului țării noastre în cadrul NATO.

 

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Miniștrii Sănătății și Economiei s-au întâlnit reprezentanții industriei hoteliere din România

Dum apr. 4 , 2021
Miniștrii Sănătății și Economiei s-au întâlnit reprezentanții industriei hoteliere din România Miniștrii Sănătății și Economiei, Vlad Voiculescu și Claudiu Nasui, s-au întâlnit azi într-un grup comun de lucru cu reprezentanții industriei hoteliere din România. Discuțiile s-au axat pe planificarea deschiderii mediului de business. Mesajul comun al acestui grup de lucru […]