Ziarul News

Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Interviu cu Roxana Boghean și Vilarina Petre, fondatoare Vyro Raw & Vegan Bistro : “Am construit o afacere de nișă atunci când nimeni nu ne dădea nicio șansă.”

Interviu cu Roxana Boghean și Vilarina Petre, fondatoare Vyro Raw & Vegan Bistro : “Am construit o afacere de nișă atunci când nimeni nu ne dădea nicio șansă.”

Povestea inspirațională a celor două surori, prietene și acum partenere de afaceri, amandouă venite în antreprenoriat cu un trecut de corporație, o veți regăsi parțial aici, în ediția de față a ziarului, dar și în ediția de mâine . Au copilărit împreună, au crescut împreună și se pare că vor continua tot împreună. Pasiunea pentru un stil de viață sănătos a început într-un moment agitat pentru ambele surori și s-a transformat rapid într-o afacere de succes.

 

Vilarina, te rog să dezvolți ideea business-ului Vyro Raw & Vegan Bistro. Cum a început pasiunea voastră pentru mâncare sănătoasă?

Eu lucram de zor de dimineață până seara intr-o bancă ocupând o funcție de conducere într-o sucursală, lucrând zi de zi cu clienții și eram îngropată în taskuri. Începusem să am probleme de sănătate, mă simțeam obosită, adormită, epuizata și în general fără energie. În același timp, începusem să mă îngraș, începusem să nu-mi mai placă nimic și umblam din doctor în doctor până am descoperit în anul 2012 că am probleme cu glanda tiroidă. Menționez că am fost gimnastă de performanță timp de 10 ani  și nici măcar nu  știam unde este glanda tiroidă! Am început să mă documentez singură, să caut, să citesc, am citit enorm zilnic dupa servici despre cum sa mă  fac bine singură, fără să iau pastilele pe care doctorii mi le prescriau “pentru toată viata”, am refuzat efectiv medicamentele de sinteză, a fost alegerea mea și mi-am propus ca, prin alimentație și gândire, să mă fac bine singură. Zis și făcut. La fiecare control eram din ce în ce mai bine, doctorii afirmau în mod tacit să continu așa cum stiu eu, că fac bine ce fac. Începând să citesc foarte mult despre alimentația fără gluten/fără lactate/fără zahăr așa, ușor ușor, am pus bazele unei diete alimentare extrem de riguroase,  așa am atras la nivel de emoție businessul în viața mea, dorindu-mi foarte mult să îmi schimb viața profesională dar și emoțională.

 În tot acest timp, sora mea Roxana trecea prin momente la fel de solicitante, ea ocupând tot o funcție de conducere într-o companie multinațională care retehnologiza hidrocentrale, era într-o schimbare de job și căuta intens o nouă direcție.

Am avut o revelație, un vis, chiar putem spune un vis! Simțeam că, atât eu cât și Roxana, ceea ce făceam în corporație nu ne mai definea și nu ne mai împlinea. Într-o seară i-am spus Roxanei  fix așa: “Roxy, nu facem și noi ceva cu semințele acestea care mi-au redat sănătatea și starea de bine?”.

Sincer, primul răspuns al Roxanei a fost: “cum, ce …no way ..păi noi nu știm nimic din ceea ce înseamnă un bistro mai ales pe specific, raw & vegan”…dar am insistat să facem ceva împreună orice, dar împreună. Răspunsul  a fost: “ hai să facem ceva micuț, nu avem nimic de pierdut, decât câțiva bănuți”  pe care eram dispuse să îi punem la bataie drept capital inițial la deschiderea bistroului.

În anul 2015,  cu un curaj nebun , am sărit efectiv amândouă în oceanul antreprenoriatului, deschizând un business de nișă, un business în care nu ni se dădea nici o șansă, ni se spunea că dacă vrei să deschizi pe piața din România în anii 2015 ceva fără carne/fără lactate/fără zahăr, era ceva nebunesc, de necrezut.

Roxana, care a fost primul pas pe care l-ați făcut pentru deschiderea afacerii?

 Ca toate începuturile, având în vedere ca al nostru contact cu industria HoReCa era doar mersul la restaurant……ne-am aruncat în ocean și am învățat singure să înotăm.

Având în vedere că eu eram în căutarea unui job, am zis stop căutărilor și am început căutarea unui spațiu în zona în care locuim, în preajma Parcului Cișmigiu, zona centrală, aici am copilărit și aici voiam amândouă să construim mica noastră afacere. Am găsit foarte repede un spațiu mic de 16 mp și într-o lună am deschis. Având în vedere că am lucrat 11 ani în mai multe departamente, de la asistent financiar până la director comercial, acest background m-a ajutat foarte mult de la a deschide o firmă și de a fi ordonată și până la a negocia contracte și multe alte abilități.

Am creat repede un site împreună cu un prieten și așa a început totul, iar pozele de pe site tot un prieten ni le-a realizat.

După o lună ne-am dat seama că spațiul în care eram era prea mic, evident lipsa experienței și-a spus imediat cuvântul și atunci ne-am mutat într-un spațiu de aproape 30 mp. Credeți-mă: 14 mp în plus este mult!

Roxana, care sunt primele provocări pe care le întâlnește un tânăr antreprenor atunci când deschide un astfel de business?

În primul rând birocrația. Nimic nu este ușor și întregul sistem legal și financiar românesc nu pare să încurajeze noile începuturi, mai ales când pușculița ta este restrânsă și nu ai acces la business consulting în domeniul HoReCa. Nu știam de unde să începem, ce fel de acte avem nevoie, ce autorizații, ce înseamnă să începi să angajezi tu, să treci în partea de angajator și să plătești un salariu. Să nu mai povestim despre toate demersurile pe care trebuie să le faci pentru a avea o bucătărie funcțională, la zi. Primele provocări au fost cele legate de autorizații, am găsit cu greu informații pe internet, deoarece nu înțelegi mai nimic. În sensul că teoria e teorie dar practica te omoară. Apoi au urmat provocările legate de aprovizionare, estimări reale legate de planuri financiare,  din fericire aveam amândouă un background în financiar și înțelegeam repede cifrele.

Sora mea, Vilarina a fost tot timpul lângă mine, ne consultam non stop în orice decizie trebuia luată, ea încă lucra în banca nefiind momentul oportun să își dea demisia, iar zilnic după program venea la Bistro unde muncea împreună cu mine  până seara târziu. Nu ne-a fost ușor deloc, toată viața noastră era schimbată, ne dedicam fiecare secundă noului business.

Desigur, ca orice antreprenor, la început nu ai salariu, lucrezi mult peste program, weekend de weekend și încerci să apelezi la toate resursele proprii din ce în ce mai mult până reușești să stabilizezi firma. Seară de seară mergeam spre casă și o bună perioadă de timp lucram până la 2:00 noaptea pentru a înțelege mai bine aceasta industrie.

Familia noastră ne-a susținut moral și cu o prezență activă. Spre exemplu, tatăl nostru ieșit la pensie, se ocupa de partea de livrări, în timp ce eu am învățat să gătesc. Dupa un an și jumatate, timp în care nu ne-am plătit absolut deloc, bistroul a început să crească și așa am reușit să ne plătim propriile salarii. Trebuie să ai un sistem emoțional foarte bine pus la punct pentru a nu îți scădea stima de sine și atunci a venit momentul ca Vilarina să părăsească definitiv cariera în bancă.

Pot afirma că am construit un business de nișă și, evident, a fost dificil să găsim oamenii care își doreau să mânănce preparate vegane și raw. De fapt, ei și-au shimbat viața în bine trecând la un alt nivel de alimentație. Abia astăzi putem spune, după aproape 6 ani de activitate, că ne-am construit o bază de clienți constanți și pe termen lung, datorită lor dar și nouă, fiind o comunitate frumoasă, am ajuns aici.

Toate laudele lor de zi cu zi , ne întăreau și ne motivau să mergem mai departe, toate sfaturile de alimentație pentru glanda tiroidă au ajuns la clienții noștri, aici depistând  că foarte mulți oameni au afecțiuni ale glandei tiroide sau diabet iar prin alimetanția de tip raw și vegană clienții și-au îmbunătățit și schimbat viața în bine.

Interviu realizat ce Carmen Burtea contributie CONAF, pentru Ziarul News-editie nationala.

(Continuarea în ediția de mâine)

Ziarul News nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Ziarul News nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Ziarul News îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.Ziarul News.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Articole similare