Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la conferința cu tema ,,Uniunea Europeană și vecinătățile sale într-o lume post-pandemică”  

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la conferința cu tema ,,Uniunea Europeană și vecinătățile sale într-o lume post-pandemică”

 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 26 aprilie 2021, în calitate de keynote speaker, alături de omologii spaniol, Arancha González Laya, și polonez, Zbigniew Rau, la webinar-ul cu tema Uniunea Europeană și vecinătățile sale într-o lume post-pandemică, organizat de think-tank-ul spaniol Institutul Regal Elcano.

În cadrul intervenției sale, ministrul afacerilor externe s-a referit la provocările cu care se confruntă Vecinătățile sudică și estică ale Uniunii Europene, peste probleme precum disparitățile socio-economice și perpetuarea conflictelor, intervenind și provocările legate de pandemia de COVID-19. Pe acest fond, oficialul român a subliniat că Uniunea Europeană are oportunitatea de a își consolida profilul de actor relevant pe scena internațională, prin susținerea proceselor de transformare democratică în statele din Vecinătate și printr-o abordare echilibrată a celor doi vectori majori ai Politicii Europene de Vecinătate – est și sud – cu luarea în considerare atât a problemelor comune, cât și a realităților și specificului fiecărei regiuni în parte.

Șeful diplomației române a accentuat importanța ca UE să își asume un rol influent în propria sa vecinătate, prin proiectarea securității și valorilor democratice, pentru a putea fi un actor credibil la nivel global.

Astfel, ministrul afacerilor externe a subliniat necesitatea unui angajament solid al Uniunii Europene în sprijinul statelor din Vecinătate, centrat pe identificarea unor răspunsuri adecvate la provocările de securitate din regiune și pe o contribuție substanțială la reglementarea conflictelor prelungite. Referindu-se la problematica Balcanilor de Vest, șeful diplomației române a evidențiat rolul incontestabil pe care politica europeană de extindere l-a exercitat asupra menținerii și consolidării orientării pro-europene a statelor din regiune. În context, a subliniat necesitatea ancorării și mai ferme a Balcanilor de Vest pe parcursul european, prin implementarea hotărâtă a angajamentelor asumate de statele din regiune în cadrul proceselor de integrare europeană.

Ministrul afacerilor externe a pledat, totodată, pentru acordarea unei atenții deosebite consolidării angajamentului european pentru Vecinătatea Estică a UE, confruntată cu provocări multiple și serioase, care îngreunează avansarea proceselor de stabilizare și transformare democratică a statelor din regiune.

Pe acest fond, șeful diplomației române a subliniat necesitatea eficientizării și dinamizării Parteneriatului Estic, prin asumarea unei viziuni strategice, pe termen lung, a Uniunii Europene pentru statele din Vecinătatea Estică, împreună cu un set ambițios de obiective concrete ale Parteneriatului pentru intervalul post-2020. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat optimismul că la viitorul Summit dedicat Parteneriatului Estic va fi adoptată o Declarație Comună care să transmită un mesaj politic puternic privind sprijinul neechivoc al UE pentru statele din această regiune, care să cuprindă obiective pragmatice și corespunzătoare acestui grad de ambiție. Totodată, a subliniat că la succesul acestui eveniment vor contribui angajamentul și abordarea constructivă ale partenerilor.

A adus, totodată, argumente în favoarea extinderii cooperării UE cu statele partenere cele mai avansate – Georgia, Republica Moldova și Ucraina -, inclusiv pe palierul securității, precum și pentru continuarea sprijinului pe care UE îl oferă statelor partenere pentru gestionarea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, a subliniat importanța procesului de reflecție declanșat la inițiativa României și a altor 10 state membre UE, privind asumarea, de către Uniunea Europeană, a unui angajament mai activ în ceea ce privește reglementarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică.

În context, ministrul afacerilor externe a evocat rezultatele recentei reuniuni în format Trilateral România – Polonia – Turcia pe teme de securitate, la care au fost invitați, pentru prima dată în acest format, miniștrii de externe din Georgia și Ucraina pentru a aborda aspectele de securitate și evoluțiile recente din regiunea Mării Negre. A amintit că această reuniune a fost un prilej de reafirmare a sprijinului pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei și Ucrainei, în granițele recunoscute internațional ale celor două state,  precum și pentru aspirațiile euro-atlantice ale celor doi parteneri.  

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Grav lovită de pandemie, industria de beauty din România solicită simplificarea legislației și stoparea concurenței neloiale

lun apr. 26 , 2021
Grav lovită de pandemie, industria de beauty din România solicită simplificarea legislației și stoparea concurenței neloiale  Asociația Națională a Specialiștilor în Beauty din România (ANSBR), organizația profesioniștilor din sectorul de înfrumusețare, avertizează Guvernul că pandemia a adus industria locală de beauty la un pas de colaps. Vechile derapaje și inechități […]