28 aprilie, Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă

28 aprilie, Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă

”Anticipați, pregătiți și răspundeți la criză: INVESTIȚI ACUM ÎN REZILIENŢA SISTEMELOR DE SSM”  este deviza anunțată de Organizaţia Internaţională a Muncii pentru anul 2021

În fiecare an, la data de 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial. Acest eveniment reprezintă o campanie de sensibilizare menită să focalizeze atenția internațională asupra tendințelor emergente în domeniul securității și sănătății în muncă, precum şi asupra dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă. 28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mișcarea sindicală din lume comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale se organizează, simultan, campanii de conştientizare şi de informare în întreaga lume.

”Suntem la două zile de la data de 26 aprilie, care, din 1986 încoace, a devenit ziua  comemorării celui mai grav accident de muncă, pe care Organizația Națiunilor Unite avea să-l numească „cel mai mare dezastru nuclear din istoria umanității”. Ca urmare a exploziei reactorului numărul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl, și-au pierdut viața mii de oameni, numărul victimelor nefiind, până astăzi, cunoscut cu exactitate. În afara celor 600.000 de „lichidatori” trimişi la Cernobîl în lunile de după accident pentru diminuarea efectelor acestuia și condamnați astfel la o moarte sigură, se apreciază că între două şi cinci milioane de persoane au avut sau au încă de suferit de pe urma dezastrului din aprilie 1986 – cancer, diferite grade de handicap, malformaţii congenitale, afectarea sistemelor nervos şi cardiovascular sau sterilitate. Revenind în actualitatea zilelor noastre, la nivelul României, în anul 2020 s-a constatat o scădere a numărului total de accidente de muncă faţă de anul 2019 cu aproximativ 25% (4375 în 2020 faţă de 5822 în anul 2019). O descreștere accentuată au avut-o şi accidentele mortale (143 în 2020 faţă de 261 în anul 2019). Evoluția negativă a accidentelor de muncă a fost determinată, evident, în primul rând de modificările aduse de pandemia COVID-19, de la amenințarea imediată a dobândirii virusului, până la pierderea de locuri de muncă pe scară largă în sectoare cheie, închiderea afacerilor, restricții privind mobilitatea și călătoriile aeriene, carantină, închiderea școlilor și altele. Aceste schimbări rapide ca răspuns la pandemie au condus la creșterea șomajului, scăderea programului de lucru și forme nesigure de angajare pentru mulți lucrători. Măsurile luate în companiile din România au fost identice cu cele luate în toată lumea. Vă amintesc o parte dintre ele şi le veţi recunoaște. Măsuri tehnice: ventilație, bariere fizice, utilizarea de benzi de marcare pe podea, sisteme de separare a căilor de acces etc. Măsuri organizatorice: telemunca, întruniri online, distanțarea fizică, evaluarea riscului, instruirea şi informarea lucrătorilor, flexibilizarea programului de lucru, renunțarea la călătoriile neesențiale şi altele. Alte măsuri au constat în introducerea măștilor, a mănușilor şi a altor echipamente individuale de protecție, curățarea suprafețelor şi măsuri de igienă, măsuri/proceduri în cazul lucrătorilor cu simptome sau testați pozitiv.” – declară Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Pandemia a expus toți lucrătorii și oamenii din lume la riscul de infectare cu noul coronavirus. Unii lucrători au fost expuși în mod special acestui risc, cum ar fi cei din asistența socială și de la urgență. Conform analizei O.I.M., până la 20-30 % din cazurile de COVID-19 pot fi atribuite expunerii de la locul de munca în unele ţări şi 14 % din totalul infectărilor au fost ale lucrătorilor din sănătate.

Măsurile de atenuare a răspândirii virusului au introdus alte riscuri, cum ar fi riscurile chimice, determinate de utilizarea frecventă a soluțiilor de curățenie şi dezinfecție. Trecerea la noi forme de aranjamente de muncă, precum răspândirea pe scară largă a telemuncii, a prezentat multe oportunități pentru lucrători, dar și potențiale riscuri de SSM, în special, riscuri psihosociale și de violență.

Confruntate cu o urgență de sănătate publică fără precedent, guvernele au trebuit să ia măsuri rapide pentru a reduce răspândirea virusului, să adopte noi reglementări, să gestioneze informațiile privind pandemia și măsurile de protecție. Acțiunea actorilor din lumea muncii și, în special, din domeniul SSM, a fost crucială în răspunsul de urgență. Această criză a evidențiat necesitatea de a avea un sistem de SSM solid și flexibil, care să poată face față viitoarelor urgențe și provocărilor acestora și să protejeze securitatea și sănătatea lucrătorilor – sprijinind, în același timp, supraviețuirea și continuitatea activității întreprinderilor.

Inspecția Muncii a aderat la preocupările internaţionale în domeniu, implicându-se activ, prin acte normative, îndrumări, controale şi activități de informare-conștientizare on-line, în combaterea răspândirii efectelor pandemiei COVID-19 şi în consolidarea sistemelor SSM.

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

COMUNICAT DE PRESĂ: Societatea AGRICOVER S.A.

mie apr. 28 , 2021
Societatea AGRICOVER S.A. Judetul Ilfov, Oras Voluntari, Bld. Pipera, nr. 1B, Cladirea de Birouri Cubic Center, etaj 6 RO13443360, J23/2344/2017   COMUNICAT DE PRESĂ  28.04.2021 Acţionarii Societatii AGRICOVER S.A. au decis prin Hotararea Nr. 1/28.04.2021 a Adunarii Generale Ordinare a Acţionarilor distribuirea de dividende a sumei de 16.707.118,08 lei, valoarea […]
Sigla-Site-Ziarul-News-2021