Vizita secretarului de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, în Regatul Spaniei

Vizita secretarului de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, în Regatul Spaniei

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a efectuat, la 29 aprilie 2021, o vizită de lucru în Regatul Spaniei, în cadrul căreia a avut consultări cu omologul spaniol, Juan González-Barba, și întrevederi cu Aurora Mejía, consilier diplomatic al Primului ministru, și cu Susana Sumelzo, președintele Comisiei mixte pentru UE din cadrul Parlamentului spaniol.

Vizita a avut ca scop continuarea dialogului bilateral în vederea pregătirii primei ședințe comune de guvern, în contextul aniversării, în acest an, a 140 de ani de relații diplomatice dintre cele două state, și discutarea subiectelor de interes comun aflate pe agenda europeană.

În plan bilateral, discuțiile au evidențiat stadiul excelent al relației bilaterale dintre cele două state, aflate la un nivel de Parteneriat strategic, precum și dorința comună pentru marcarea de o manieră mai vizibilă a inițiativelor comune în plan bilateral și european.

În vederea utilizării potențialului real de cooperare dintre cele două state, ambele părți au exprimat interesul pentru intensificarea cooperării economice și sectoriale, inclusiv din perspectiva încurajării investițiilor reciproce și revenirii rapide la nivelul schimburilor comerciale bilaterale și al investițiilor înregistrate înainte de pandemie.

Secretarul de stat Iulia Matei a subliniat, de asemenea, contribuția esențială a comunității românești la viața socială și economică a Regatului Spaniei, fapt confirmat și de interlocutorii spanioli, care au apreciat nivelul foarte bun de integrare a cetățenilor români în țara gazdă. De asemenea, partea română a reiterat doleanțele pe care comunitatea română din Spania le transmite constant în privința obținerii dublei cetățenii.

În seria evenimentelor menite să marcheze aniversarea celor 140 de ani de relații diplomatice, secretarul de stat Iulia Matei a inaugurat, alături de omologul spaniol, o expoziție de documente și fotografii de arhivă ilustrând momente semnificative din istoria cooperării bilaterale. 

Discuțiile secretarului de stat român cu omologul spaniol au prilejuit și oportunitatea unui schimb de opinii mai aprofundat cu privire la principalele teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent asupra coordonării în contextul pandemiei de COVID-19, Conferinței privind viitorul Europei, aspectelor sociale, inclusiv în perspectiva Summit-ului Social de la Porto, evoluțiilor referitoare la dubla tranziție climatică și digitală, politicii UE în domeniul migrației, relațiilor UE-UK, precum şi cu privire la agenda externă, în mod deosebit procesul de extindere a UE și Politica de Vecinătate a Uniunii, pe dimensiunile estică şi sudică. 

Ambii interlocutori au subliniat importanța menținerii coordonării la nivel european cu privire la gestionarea pandemiei de COVID-19, evidențiind aspectele care necesită în continuare eforturi din partea statelor membre, precum accelerarea campaniilor de vaccinare, consolidarea capacității de producție și distribuție de vaccinuri, precum și menținerea funcționalității pieței interne a Uniunii.

De asemenea, cei doi oficiali au reafirmat importanța relansării economice în contextul post-criză, subliniind relevanța noilor instrumente agreate la nivel european în cadrul perioadei de programare 2021-2027, precum și importanța obiectivelor vizând dubla transformare climatică și digitală pentru dezvoltarea Uniunii în perspectivă. În ceea ce privește aspectele sociale, partea română a punctat importanța principiilor Pilonului Drepturilor Sociale și a Planului de Acțiune pentru implementarea acestora.

În ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei, secretarul de stat Iulia Matei a exprimat susținerea pentru perspectiva apropiatei sale lansări, la 9 mai 2021, şi a reiterat sprijinul României pentru dezbateri cât mai consistente care să conducă la consolidarea solidarității, a unității europene și a rezilienței UE în fața crizelor, în beneficiul cetățenilor europeni. A evidențiat importanța unor rezultate pragmatice în aplicarea politicilor europene, în linie cu obiectivele Agendei Strategice a UE 2019-2024, ajustate lecțiilor învățate la nivel european în gestionarea actualei pandemii.

În contextul discuțiilor privind agenda externă a Uniunii, secretarul de stat român a reafirmat sprijinul României pentru avansarea politicii de extindere, cu evidențierea valorii strategice a acesteia pentru stabilitatea și securitatea continentului european, evidențiind, totodată, necesitatea respectării de către statele candidate a angajamentelor în îndeplinirea criteriilor de aderare. În context, secretarul de stat a subliniat susținerea României pentru demararea efectivă a negocierilor cu Albania și R. Macedonia de Nord, prin organizarea cât mai curând posibil a primelor conferințe interguvernamentale de aderare cu aceste țări.

Secretarul de stat român a exprimat susținerea României pentru o politică de vecinătate solidă, eficientă și adaptată specificităților regionale, care să ia în considerare progresele înregistrate și nivelul de ambiție al statelor partenere, cu asumarea de către UE a unui angajament solid în proiectarea stabilității și securității. Totodată, secretarul de stat român a subliniat imperativul conservării echilibrului între dimensiunea estică și cea sudică în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Instrumentele financiare din cadrul politicii de coeziune a UE: verificările efectuate la închidere au dat rezultate

vin apr. 30 , 2021
Instrumentele financiare din cadrul politicii de coeziune a UE: verificările efectuate la închidere au dat rezultate Peste 1 000 de instrumente financiare au fost utilizate în diferitele state membre ale UE pentru politica de coeziune a UE din perioada 2007‑2013. Un nou raport special publicat astăzi de Curtea de Conturi […]
Sigla-Site-Ziarul-News-2021