Ziarul News

Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dr. Aricescu Alexandru: Contractarea cu clinicile noi, amanata pana la 1 august

Sigla-Site-Ziarul-News-2021

Nici nu a fost semnat bine noul Contract-cadru pe anul 2021 și iată că avem semnalate primele inechități. Dr. Alexandru Aricescu afirmă pentru MagnaNews.ro că amânarea contractării cu centrele medicale nou înființate afectează pacienții, care iși vor suporta din buzunar contravaloarea serviciilor medicale.

În București, Casa de Asigurări a Municipiului București a anunțat că se va contracta cu clinicile noi de la 1 august, nu de la 1 iulie, cum se întâmplă cu restul unităților medicale.

Chiar dacă, încă din primăvară, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a vehiculat 1 iulie 2021 data contractării cu ambulatoriile, CASMB a anunțat, după semnarea Contractului-cadru, că va derula contracte cu centrele noi abia după 1 august.

”Impactul intarzierii contractarii clinicilor noi este major pentru pacienții nostri, estimez că peste 1000 de pacienti vor fi privați de servicii decontate în luna iulie în absența contractului CNAS. Si aceasta se va întâmpla doar în clinica noastră, compusa în prezent din 5 medici cu experiență și personal conex; la nivel național cu siguranta impactul este mult mai mare”, a declarat dr. Alexandru Aricescu, director administrativ la Clinica Nutrimed.

Medicul Alexandru Aricescu explică felul în care este dată peste cap activitatea unui astfel de centru.

”Clinica noastră a fost evaluată pozitiv de către Departamentul Evaluare a CASMB în luna aprilie și am pregatit toată documentația necesară contractării de la 1 iulie, termenul anunțat inițial.

Toți cei 5 medici ai noii clinici (2 medici primari psihiatri, între care si subsemnatul, 1 medic endocrinolog, 2 medici neurologi) sunt medici cu experiență și sute de pacienți lunar, aflați deja în contract CASMB în prezent. Programarile la noi se fac în general la 30 zile, 60 sau 90 zile – deci listele de programari sunt deja pline de acum 2-3 luni, contând pe anunțul CNAS din primăvară: semnarea contractului cadru va avea loc la 1 iulie.

Conform prevederilor legale, la transferul de la o clinica spre alta, noi suntem obligati sa anuntam angajatorul cu o luna inainte incetarea colaborarii si mutarea pe noua clinica, ceea ce la 1 iunie noi deja am facut, prezentand demisiile, stiind ca de la 1 iulie vom avea contract pe noua clinica, conform anunturilor CNAS valabile in acel moment.

O saptamana mai tarziu, pe 8 iunie, CNAS anunta intarzierea semnarii noului contract cadru. Clinicile vechi nu sunt afectate (avand posibbilitatea semnarii de act aditional), in timp ce toate clinicile noi sunt amanate cu cel putin o luna”, declară dr. Alexandru Aricescu.

Aceasta situatie are ca urmare mai multe consecinte:

– pentru pacientii clinicilor noi, deja programati, sute sau mii de pacienti nu vor putea beneficia de servicii decontate toata luna iulie;

– medicii din clinicile noi nu vor putea fi platiti pentru serviciile prestate acestor pacienti decat daca ele sunt taxate ca servicii private, desi pacientii sunt asigurati si serviciile sunt decontabile;

”Pentru mine ca Adiministrator al Clinicii (si pentru ceilalti colegi din Bucuresti si din tara aflati in situatia mea), fiecare saptamana de intarziere a Contractului ne aduce pierderi financiare considerabile, aceasta insemnand cheltuieli cu personalul neamortizate, chirii neamortizate, rate aparatura si consumabile etc.”, a explicat dr. Aricescu.

Discrimarea noilor furnizori este de neînțeles pentru antreprenori.

”Decizia recent luată, de amânare pentru 1 august discriminează noii furnizori, în conditiile în care vechii furnizori au noul Contract Cadru aprobat și au și varianta actelor adiționale de prelungire. Comunicatul CNAS din 26 iunie afirma dorinta de sprijinire a Ambulatoriului de Specialitate, intocmai pentru a crește accesul asiguraților la servicii medicale de calitate și pentru a scădea presiunea și costurile mari din serviciile de asistența spitalicească. Din păcate, dacă aceste întârzieri se confirmă, rezultatul poate fi contrar, blocând accesul la servicii decontate pentru mii de pacienti si descurajând viitoarele investiții în sănătate din cauza cadrului legislativ incert, imprevizibil. Sperăm ca situația sa fie remediatî în zilele următoare, înca este timp pentru a reduce acest decalaj”, afirmă dr. Aricescu.

Guvernul a modificat, prin Hotărâre adoptată sâmbătă, condiţiile de acordare a asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, introducând noţiuni precum devizul estimativ pe care pacienţii care se internează în spitalele private trebuie să îl primească cu cel mult cinci zile înainte de internare, dar şi contribuţia personală pe care pacienţii care merg la aceste spitale o pot plăti.

Printre schimbările care survin de la 1 iulie în contractul cadru se numără posibilitatea recomandării de servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi şi psihologi pacienţilor care au avut COVID-19, creşterea numărului de vizite la domiciliu decontate medicilor de familie, dar şi asigurarea unui „pachet de prevenţie” celor de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului şi monitorizare medicală, potrivit unui comunicat al CNAS.

Noul contract-cadru modifică şi relaţia dintre medicul de familie şi pacient, dând posibilitatea medicilor de familie să crească numărul de consultaţii date la domiciliu asiguraţilor din lista proprie. Astfel, de la 1 iulie se va deconta o consultaţie la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecţiuni cronice/asigurat, în condiţiile în care până acum, se decontau cel mult patru consultaţii/an pentru pacienţii cu boli cronice.

Material preluat cu acordul dr. Aricescu Alexandru.

Ziarul News nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Ziarul News nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Ziarul News îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.Ziarul News.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Articole similare