Concilium Consulting a restructurat datorii fiscale în valoare de peste 48 milioane lei pentru companiile din grupul Chimica

Concilium Consulting a restructurat datorii fiscale în valoare de peste 48 milioane lei pentru companiile din grupul Chimica

 Concilium Consulting, companie de consultanță în restructurare de business afiliată Turnaround Management Association, a reușit să obțină, în baza OG6/2019, restructurarea tuturor datoriilor bugetare restante ale grupului Chimica, în valoare de peste 48 de milioane de lei.

“ANAF a aprobat toate cele șase planuri de restructurare pe care le-am realizat pentru companiile grupului Chimica și, dacă acestea își vor desfășura activitatea conform planurilor respective în următorii șapte ani, li se vor anula datorii fiscale de peste 25 de milioane de lei. Între timp, companiile beneficiază de eșalonarea plății pentru restul sumei, de aproximativ 23 de milioane de lei”, a explicat Vlad Năstase, CEO Concilium Consulting, numit ca expert independent în procesul de restructurare a companiilor din grupul Chimica.

“Alegerea expertului care să asiste compania în procesul de restructurare e critică pentru obținerea acestor beneficii atât pentru Grup, cât și pentru creditorii noștri. E o dovadă suplimentară că măsurile de redresare ale Statului funcționează dacă sunt implementate corect. Suntem extrem de mulțumiți de rezultate, mai ales că am reușit astfel să salvăm împreună peste 760 de locuri de muncă”, adaugă Gelu Stan, Președinte al Directoratului în companiile grupului Chimica, administrate în sistem dualist.

Păstrarea acestor locuri de muncă va asigura, pe parcursul celor șapte ani de derulare a planurilor de restructurare, încasări de peste 435 de milioane de lei către Bugetul de Stat ca și contribuții salariale. La aceste sume se adaugă impozitul pe profit și TVA aferent relațiilor comerciale desfășurate.

Măsura prevăzută în Ordonanța 6/2019 permite scutirea companiilor de plata obligațiilor fiscale scadente la 31.12.2020, în anumite condiții și pentru o perioadă de până la șapte ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă trei ani. Practic, companiile pot beneficia de ștergerea accesoriilor cumulate și de amânarea la plată cu până la jumătate din principalul datoriei fiscale – urmată de ștergerea sumelor amânate la plată, dacă planul de restructurare se încheie cu succes.
Se pot înscrie pentru această măsură companiile private și de stat care nu sunt eligibile pentru alte măsuri de restructurare a datoriilor fiscale prevăzute în acest sens în Codul Fiscal și care nu sunt în insolvență, cu anumite excepții. De asemenea, ca să fie eligibile, societățile trebuie să fie cu datoriile curente plătite la zi până la data la care se depune planul de restructurare. Se mai solicită și un Test cu rezultat pozitiv al Creditorului Privat Prudent, care se finalizează si în baza Planului de Restructurare coroborat cu rezultatul din raportul de evaluare întocmit de un evaluator ANEVAR. Toate companiile care aplică pentru această măsură trebuie să aleagă un expert independent.
Vlad Năstase: “E important de reținut că firmele eligibile pentru această măsură mai au timp până în 30 septembrie 2021 să trimită o notificare a intenției de restructurare și până în 31.01.2022 să depună Planul de Restructurare și Testul Creditorului Privat Prudent pentru a începe procesul de restructurare a datoriilor fiscale restante. Noi avem în curs de aprobare alte două planuri pentru companii mari din industrii diferite, pentru care suntem încrezători că ANAF va aproba cât de curând restructurarea datoriilor fiscale în valoare de peste 21 de milioane de lei, cu toate beneficiile care decurg din acest rezultat.”

Grupul Chimica, jucător industrial cu tradiție de peste 80 de ani în România, s-a transformat în companie de tip holding pentru administrarea activelor financiare ale firmelor din grup în anul 2012. Grupul cuprinde companiile Chimica SA, Chimsport SA, Chimica Automotive SA, Chimsport Automotive SA, Chimica Research & Development SA, VES SA, Chimica Medical SRL, Chimica Real Estate SRL și Chimica Navete & BLC SRL. Companiile din Grupul Chimica au avut in anul 2020 o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de lei. Recent, Grupul Chimica a vândut o afacere de producție a clăparilor de schi către gigantul Amer, care deține brand-ul Solomon și a înlocuit acest business cu producția de subansambluri pentru electrocasnice, clienți fiind companii internaționale importante din piața de profil.


Concilium Consulting asistă companiile aflat în dificultate sau cele cu provocări de creștere în procesele de restructurare. Cu peste 15 ani de experiență în domeniul bancar, managementul riscului și al creditelor neperformante, restructurări de business, servicii financiare și de workout, Vlad Năstase, CEO Concilium, e singurul român ales membru în board-ul global al Asociației de Turnaround Management, cu sediul in Statele Unite și membru in board-ul Asociației Europene de Profesioniști Certificați în Turnaround Management.

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

ANAF: LICITATII

joi sept. 9 , 2021
Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcţia operativă de valorificare bunuri confiscate – Serviciul teritorial de valorificare bunuri nr.1, Compartimentul judeţean de valorificare bunuri Vaslui, în temeiul art. 9 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată […]