Ultima zi a RADR 2021: sesiunea privind temele emergente pe agenda diplomației și sesiunile tematice interne

Ultima zi a RADR 2021: sesiunea privind temele emergente pe agenda diplomației și sesiunile tematice interne

Cea de-a treia zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR) 2021 a inclus o sesiune plenară dedicată temelor emergente pe agenda diplomației, moderată de secretarul de stat pentru afaceri globale și strategicii diplomatice Cornel Feruță, precum și o serie de sesiuni de lucru tematice dedicate Corpului Diplomatic și Consular al României, care au acoperit gestionarea afacerilor consulare și aspecte privind resursele financiare și umane ale Ministerului Afacerilor Externe.

Sesiunea plenară dedicată noilor teme de pe agenda diplomației i-a avut ca invitați pe Alexandra Maria Bocșe, consilier de stat pentru climă și sustenabilitate în cadrul Administrației Prezidențiale, Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei și membru al bordului Institutului European pentru Tehnologie și Inovare și Bogdan Herea, directorul companiei cu profil IT PitechPlus. Dezbaterile în cadrul acestei sesiuni au vizat rolul diplomației climatice în era tranziției verzi, evoluția sectorului energetic românesc în contextul schimbărilor climatice și impactul tehnologiei automatizării și robotizării în cadrul pieței muncii și a transformărilor societale, cu provocările și oportunitățile pe care acestea le implică.

În intervenția sa, secretarul de stat Cornel Feruță a arătat că adaptarea obiectivelor de politică externă la noile tendințe globale, reflectate în temele emergente de pe agenda diplomației (tranziția verde și digitală), înseamnă, în primul rând, creșterea rezilienței. Acesta a amintit recent lansata rețea de diplomație climatică, din care fac parte 24 de misiuni diplomatice ale României, precum și de capacitatea de adaptare a diplomației române la normativele și principiile unei ere digitale etice. Demnitarul român a reiterat rolul țării noastre în poziționarea ca hub tehnologic al Europei, inclusiv prin găzduirea sediului Centrului european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice.

Consilierul de stat Alexandra Maria Bocșe a transmis aprecieri MAE pentru creșterea organică a rețelei diplomatice privind clima și sustenabilitatea și a încurajat diplomația română să rămână activ ancorată în detectarea și semnalarea de inițiative și oportunități relevante, pentru a implica România în procesul decizional european și global.

La rândul său, fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, a îndemnat ca România să fie mai curajoasă în a-și semnala la nivel internațional performanțele în realizarea mixtului energetic (e.g. 24% din energia produsă în România provine din surse regenerabile), ceea ce o plasează pe podiumul european și o poziționează ca lider regional. A punctat faptul că indicativul de emisii de CO2 per capita face ca România să fie unul dintre statele membre ale Uniunii Europene care contribuie la reducerea mediei europene de emisii cu efect de seră. A încurajat România să își declare ambiția atingerii unei neutralități climatice pentru orizontul anului 2048, poziționându-se, astfel, în grupul statelor lider în domeniu.

Reprezentantul mediului de afaceri din domeniul informatic, Bogdan Herea, a punctat multiplele ramificații ale tranziției digitale și a încurajat atingerea unei independențe digitale prin educație, amintind că România este recunoscută ca un pol de creativitate digitală și loc de origine pentru un număr în creștere de companii care își ating treptat internaționalizarea.

La final, secretarul de stat al MAE a dat asigurări că diplomația română continuă să își dezvolte expertiza pe toate aceste teme emergente, contribuind la înțelegerea impactului politic, social și economic al acestor procese și la o mai bună adaptare a României la oportunitățile actualelor tendințe globale pentru a-și crește deopotrivă reziliența și relevanța.

Înregistrarea sesiunii „Teme emergente pe agenda diplomației (tranziția digitală, noile tehnologii, schimbări climatice)” din cadrul RADR2021 este disponibilă aici: https://www.facebook.com/mae.romania/videos/213175180832823/.

În cadrul sesiunilor de lucru tematice, șefii misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României au purtat un dialog cu reprezentanții conducerii MAE pentru identificarea pe mai departe a celor mai eficiente soluții pentru îmbunătățirea gestionării afacerilor consulare, dar și a managementului resurselor financiare și umane ale Ministerului Afacerilor Externe, de natură să îmbunătățească serviciile adresate cetățenilor.

***

Ediția din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomației Române s-a desfășurat în perioada 7-9 septembrie 2021, sub titlul „Acțiunea diplomației pentru consolidarea rezilienței României” și a evidențiat efortul diplomației române de a conferi un conținut solid, strategic conceptului de reziliență, pentru a asigura promovarea mai eficientă a valorilor, intereselor și a obiectivelor strategice ale României și ale organizațiilor internaționale din care țara noastră face parte, în beneficiul direct al cetățenilor, în special în contextul creat de criza pandemică și de provocările care se impun în perspectivă post-pandemică.

Pe fondul continuării pandemiei globale de COVID-19, Reuniunea din acest an s-a desfășurat preponderent în sistem video-conferință, pentru a doua oară în istoria organizării acestui eveniment și s-a bucurat de participarea în format fizic sau online a unor invitați speciali de calibru, participând, de asemenea, în format virtual, cei peste 150 șefi de misiuni diplomatice și oficii consulare.

Participarea invitaților străini de nivel înalt reflectă importanța pe care România o acordă principalelor formate regionale și globale, dar și consolidării relațiilor bilaterale cheie, atât cu state din Europa, cât și la nivel global, în acord cu obiectivele asumate, și a demonstrat necesitatea unei acțiuni internaționale coordonate pentru consolidarea rezilienței. Astfel, au avut intervenții în cadrul a cinci sesiuni plenare ale Reuniunii, cinci miniștri ai unor state cu priorități similare României și trei înalți oficiali ai unor organizații internaționale: viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Republicii Italiene, Luigi Di Maio, ministrul afacerilor externe al Republicii Elene, Nikos Dendias, ministrul comerțului, turismului și investițiilor al Australiei, Dan Tehan, ministrul afacerilor externe al Republicii India, Subrahmanyam Jaishankar, secretarul general al Comunității Democrațiilor (CoD), Thomas Garrett, secretarul general al OSCE, Helga Schmid și vicepreședintele Comisiei Europene pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica.

Editor online: Florina Manea

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

193.430 de angajați din sistemul național de învățământ s-au vaccinat

vin sept. 10 , 2021
193.430 de angajați din sistemul național de învățământ s-au vaccinat Ministerul Educației face publice rezultatele raportărilor privind vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar (de stat) și din sistemul de învățământ superior (de stat și privat). Astfel, din totalul de 317.531 de angajați ai sistemului național de învățământ, s-au vaccinat […]
Sigla-Site-Ziarul-News-2021