Economia României față cu recesiunea: independența și eficiența energetică, principalele mize pentru antreprenori

Mirabela Miron,
Președinta OFA UGIR (Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România)

Economia României față cu recesiunea: independența și eficiența energetică, principalele mize pentru antreprenori

Inflația oficială se apropie de 14% pentru luna aprilie. Probabil că, spre sfârșitul anului, va ajunge la 16-17%, sau poate chiar mai mult, iar BNR estimează că va reveni la valori cu o cifră la jumătatea anului viitor, în cel mai bun caz. Prețurile producției industriale (”inflația industrială”) sunt de 5 ori mai mari decât inflația la consumator, cea oficială. ROBOR la 6 luni a ajuns deja la 5,5%, ceea ce se vede deja în valoarea crescută cu peste 40% a ratelor. Pe final de an, e posibil să depășească 7,5-8,5%.
Într-o economie a cărei creștere e bazată aproape exclusiv pe consum, criza actuală poate avea efecte devastatoare, ce vor putea fi înlăturate foarte greu și doar pe termen mediu. Mai mult, creșterea accelerată a prețurilor la alimente va continua și va îi afecta pe toți românii, în special pe cei mai vulnerabili decât noi. Aceste creșteri imense încă nu se resimt în totalitate în prețul de la raft al alimentelor, însă doar pentru că încă se consumă din stocurile de anul trecut. Iar aceste creșteri pot fi și mai mari dacă războiul din Ucraina se prelungește sau dacă vom avea un an secetos, care să afecteze puternic recolta din 2022.
Primii afectați sunt deja consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar, pe de o parte (prin prețuri mari și rate majorate) și, pe de alta parte, antreprenorii mici și medii, pentru că vor putea cu greu susține vânzări mai mici la costuri mult mai mari. De asemenea, foarte afectate sunt IMM-urile cu capitalizare slabă, care au ales dezvoltarea cu marje scăzute pentru a se extinde pe piață. Iar restul companiilor își vor reduce drastic costurile și vor investi tot ce pot în automatizare și transformare digitală ceea ce, pe termen foarte scurt, se traduce prin dispariția de locuri de muncă, lucru complet de evitat într-o criză economică.

Pe de altă parte, criza energetică ce lovește puternic Europa ”ne-a luat prin surprindere”, ca de obicei. O criză ce era complet previzibilă însă, din păcate, România nu are o politică energetică coerentă și adaptată noilor realități. Și nu pentru că țara noastră nu ar avea experți care să dea o mână valoroasă de ajutor la elaborarea și mai ales la implementarea ei. Ci, probabil, pentru că nu are nevoie de ei: cel puțin așa se văd lucrurile.
A devenit evident și pentru nespecialiști că, fără producție suplimentară de energie electrică și de gaze naturale, fără importuri din alte surse decât cele pe care le foloseam până la începutul războiului din Ucraina, riscăm un colaps al întregului sistem energetic românesc în următorul an, colaps care nu doar că va opri economia, ci va lăsa milioane de oameni în beznă și în frig.
Din 2021, avem un plan de securitate energetică pe parte de gaze naturale: știe cineva ce anume s-a realizat din el și ce nu? Cu siguranță, ar trebui să avem un plan similar și pe parte de energie electrică. Avem experți de renume la dispoziție: de ce nu apelăm la ei? Avem posibilitatea de a colabora cu experții Comisiei Europene: de ce nu le cerem sprijinul?
De aproape un an de zile, IMM-urile se luptă zilnic cu efectele crizei energetice. Iar antreprenorii vor să acționeze nu doar asupra efectelor acesteia, ci direct asupra cauzelor. Numeroase IMM-uri sunt interesate să devină independente în ceea ce privește consumul propriu de energie electrică și își pregătesc proiecte de producție a electricității pe care o consumă din surse regenerabile (panouri fotovoltaice). Însă nu pot susține singure o astfel de investiție: au nevoie de sprijin. De asemenea, antreprenorii ce activează în procesarea alimentară sau în producția neagricolă înțeleg mai bine ca niciodată cât de importantă este eficiența energetică pe întreg lanțul de producție și își propun să facă investiții prin care să își înlocuiască echipamentele de producție energofage cu unele mult mai eficiente. Însă nu pot suporta singuri costurile respective, deși le pot cofinanța.

În mod evident, acestea sunt cele două direcții-cheie ce pot salva economia României în actualul context: independența energetică și eficiența energetică. Pe când o dezbatere publică reală a executivului cu mediul privat pe această temă? Pe când un mix real de soluții de finanțare, cu condiții adaptate la contextul actual, care să cuprindă inclusiv câteva dintre multele miliarde de euro pe care România le are la dispoziție prin Fondul de Modernizare?
Mi-aș dori ca executivul să caute cu adevarat un dialog constructiv cu mediul privat când ia măsuri de sprijin în contextul crizei, pentru ca acele măsuri chiar să răspundă nevoilor stringente și imediate ale companiilor.

Ziarul News - cotidian national

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

IȘJ BRĂILA A SEMNAT PACTUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ, INIȚIAT DE CONAF

vin mai 13 , 2022
PACTUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ SE SEMNEAZĂ ÎNTR-UNUL DINTRE CELE MAI VECHI ȘI CU TRADIȚIE CULTURALĂ ORAȘE ROMÂNEȘTI – BRĂILA IȘJ BRĂILA A SEMNAT PACTUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ, INIȚIAT DE CONAF Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF se implică activ în educația elevilor, ca pilon de dezvoltare durabilă a societății […]