PROCEDURILE DE ACHIZIȚIE PUBLICĂ A INDICATOARELOR RUTIERE NU SUNT BLOCATE ARTIFICIAL PRIN CONTESTAȚII

PROCEDURILE DE ACHIZIȚIE PUBLICĂ A INDICATOARELOR RUTIERE
NU SUNT BLOCATE ARTIFICIAL PRIN CONTESTAȚII

Consiliul Concurenței a constatat că procedurile de achiziție publică a mijloacelor de semnalizare rutiere nu sunt blocate artificial prin contestații. Concluzia reiese dintr-o analiză realizată pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră în România.

În urma analizei, a reieșit că, în ultimii trei ani, procedurile de achiziție publică de mijloace de semnalizare rutieră nu au fost blocate artificial prin contestații, cu toate că există anumite excepții de contestații care au înregistrat perioade lungi de soluționare.

Astfel, Consiliul Concurenței a constat că, în perioada 2019-2021, s-a înregistrat o scădere atât a numărului de contestații depuse, cât și a celui de contestatari. Există și excepții, la nivel individual, de companii active pe piața de lucrărilor de marcaje/indicatoare rutiere care participă la licitații, însă cu rate mici de câștig a acestora și cu număr mai mare de contestații.

Principalul motiv al reducerii semnificative a ratei contestațiilor îl reprezintă introducerea obligației achitării unei cauțiunii de 2% din valoarea estimată a procedurii sau a lotului contestat, atât la introducerea contestației la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor), cât și la contestarea deciziei CNSC sau la promovarea acțiunii direct în instanță.

Cu toate acestea, faptul că firmele pot contesta deciziile CNSC poate avea ca efect prelungirea duratei procedurilor de atribuire, atunci când autoritatea contractantă nu finalizează procedura de atribuire, în urma rezoluției favorabile de la CNSC, așteptând hotărârea finală a instanței.

Autoritatea de concurență a mai constatat că, deși datele de identificare ale companiilor participante la proceduri de achiziții publice care au contestat în instanță o decizie a CNSC sunt disponibile pe portalul www.just.ro, hotărârea motivată instanței este publicată în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) cu confidențializarea informațiilor referitoare la identitatea firmelor.

Ca urmare, Consiliul Concurenței consideră că este excesivă confidențializarea denumirii societăților care au fost parte în proces, fiind astfel încălcat principiului transparenței[1], ceea ce îngreunează în mod nejustificat accesul terților legitim interesați la respectivele informații (precum eventuali concurenți activi pe aceleași piețe relevante ai societăților contestatare, participante la respectiva procedură de achiziții, sau actori instituționali ce urmăresc protejarea unui interes public).

În acest context, autoritatea de concurență recomandă modificarea legislației astfel încât să fie publice datele de identificare ale companiile care au contestat rezultatul unei proceduri de achiziție publică, atât în hotărârile instanțelor de soluționare a plângerilor, publicate în SEAP, cât și în deciziile CNSC publicate.

Reamintim că autoritatea de concurență a finalizat cu amenzi cumulate de 6,2 milioane de lei două cazuri de cartel pe piața lucrărilor de marcaje rutiere/indicatoare rutiere, două anchete sectoriale ce au privit piața construcțiilor de drumuri și autostrăzi, respectiv pe cea a lucrărilor de modernizare, întreținere și reparații de drumuri și străzi din municipiile reședință de județ. În prezent, autoritatea de concurență are în derulare o investigație privind un posibil cartel pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră din România.

Analiza contestațiilor cu privire la procedurile de achiziție publică de mijloace de semnalizare rutieră poate fi consultată pe pagina web a instituției: www.consiliulconcurentei.ro.

Ziarul News - cotidian national

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

ACTIVITĂŢI DE PREVENIRE ANTIDROG ŞI ASISTENŢĂ ACORDATĂ PERSOANELOR CONSUMATOARE DE DROGURI, LA NIVEL NAŢIONAL

mar iun. 28 , 2022
ACTIVITĂŢI DE PREVENIRE ANTIDROG ŞI ASISTENŢĂ ACORDATĂ PERSOANELOR CONSUMATOARE DE DROGURI, LA NIVEL NAŢIONAL În perioada 20 – 26 iunie a.c., specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, cu sprijinul voluntarilor, au desfășurat, la nivel naţional, activități de informare şi conștientizare cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri și de promovare […]