România și Republica Populară Bangladesh aniversează 50 de ani de relații diplomatice

România a fost printre primele state din Europa care au recunoscut statul R. P. Bangladesh în 1971.

Relațiile bilaterale tradiționale dintre cele două țări au înregistrat în ultimii doi ani, o dinamică ascendentă. Aceasta s-a reflectat și în creșterea substanței și a dialogului diplomatic, precum și a schimbului de vizite.
Anul 2021 a marcat relansarea relațiilor bilaterale cu ocazia vizitei în România a ministrului de externe al R. P. Bangladesh, A. K. Abdul Momen, la invitația ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, reprezentând cel mai important contact la nivel înalt din ultimii 30 de ani între România și R. P. Bangladesh (mai multe detalii: https://www.mae.ro/node/56901).
Un alt moment important de revigorare a relațiilor a fost reprezentat de redeschiderea Ambasadei Republicii Populare Bangladesh în România, în octombrie 2020. Totodată, în 2022, partea română a organizat un consulat itinerant de trei luni la Dhaka, pentru facilitarea procesului de acordare a vizelor de muncă pentru cetățenii R. P. Bangladesh.
Obiectivele actuale în relația bilaterală constau în aprofundarea dialogului politic și a cooperării economice sectoriale, crearea unei comisii mixte de cooperare economică și organizarea unui forum de afaceri pentru stimularea schimburilor comerciale. Există, deopotrivă, interes pentru diversificarea cooperării în diverse domenii, precum cultura, educația, munca sau pe palierul consular, precum și pentru lărgirea cadrului juridic bilateral în domeniul economic și în domeniul educației.
România și R. P. Bangladesh înregistrează un potențial semnificativ de cooperare economică în domenii ca digitalizare, securitate cibernetică, IT&C, transfer tehnologic, domeniul energetic, agricultură, industrie alimentară și transporturi.

Informații suplimentare:
Relaţiile diplomatice dintre cele două state au fost stabilite la 29 iunie 1972 şi, în acelaşi an, au fost deschise ambasade în ambele capitale. Misiunea diplomatică a R. P. Bangladesh la Bucureşti a fost închisă, din motive financiare, în 1995, iar cea a României la Dhaka, în 1996. Ţara noastră a menţinut un birou economic la Dhaka până în 2000, când a fost închis din cauza volumului redus al schimburilor comerciale bilaterale. Din anul 2002 există un consulat onorific al României în Dhaka, condus de consulul onorific Enayetullah Khan. Relaţiile cu R. P. Bangladesh sunt gestionate de Ambasada României în India, iar Bangladesh a gestionat până în prezent relaţiile cu România prin ambasada sa de la Berlin. În octombrie 2020 a fost redeschisă Ambasada Republicii Populare Bangladesh în România, iar ambasadorul agreat al Republicii Populare Bangladesh în România, Daud Ali, a prezentat scrisorile de acreditare la 8 octombrie 2020.
România a acordat, din bugetul pentru planul anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, prin Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, o contribuție voluntară în contextul crizei refugiaților Rohingya, în valoare de 50.000 euro, către UNICEF, pentru planul Bangladesh: 2020 Join Response Plan for Rohingya Humanitarian Crisis, cu destinația clusterului Education (30.000 euro) și Water (20.000 euro). România sprijină R. P. Bangladesh în cadrul UE pentru obținerea statutului GSP+ (Sistemul Generalizat de Preferințe Plus).

Ziarul News - cotidian national

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

S1 2022, cel mai bun din istoria eJobs România – un sfert de milion de joburi noi, peste 5 milioane de aplicări și vânzări în creștere cu 50% vs 2021

mie iun. 29 , 2022
S1 2022, cel mai bun din istoria eJobs România – un sfert de milion de joburi noi, peste 5 milioane de aplicări și vânzări în creștere cu 50% vs 2021 Primele șase luni ale acestui an au marcat creșteri exponențiale pe aproape toate palierele pentru eJobs România. Poziția de lider […]