Participarea secretarului de stat Simona Cojocaru la „Black Sea Security Summit”

Participarea secretarului de stat Simona Cojocaru la „Black Sea Security Summit”

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat, ca speaker, la masa rotundă “Black Sea Security Summit”, organizată vineri, 1 iulie, la Constanța, de Comisia Congresului SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki).
Evenimentul, co-prezidat de senatorul Roger F. Wicker și de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, are loc pentru prima dată în România și este menit să evidențieze relevanța strategică a Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.
Secretarul de stat a mulțumit membrilor Comisiei Helsinki pentru atenția deosebită acordată securității din regiunea Mării Negre, care reprezintă un obiectiv extrem de important nu numai pentru România, ci și pentru întreaga regiune euro-atlantică.
În intervenția sa, Simona Cojocaru a subliniat relevanța istorică a summit-ului NATO de la Madrid, unde a fost adoptat un nou Concept Strategic al Alianței, document în care, pentru prima dată, Marea Neagră este descrisă ca zonă de interes strategic.
De asemenea, oficialul MApN a evidențiat importanța deciziei aliate de a avea o abordare unitară și echilibrată pe întreg Flancul Estic, fiind cel mai eficient mod de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. Au fost, de asemenea, salutate contribuțiile suplimentare cu trupe și tehnică anunțate de Statele Unite ale Americii și Franța.
În ceea ce privește războiul de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, secretarul de stat a reliefat că acesta provoacă un dezastru umanitar, cu peste 8 milioane de refugiați, crize multidimensionale și atacuri nediscriminatorii împotriva civililor, precum și premisele unei crize energetice și alimentare.
În final, oficialul român a salutat cooperarea excelentă pe care România și Statele Unite ale Americii o au în domeniul securității și apărării, fapt consfințit prin Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, care luna aceasta împlinește 25 de ani de la semnare.
În marja “Black Sea Security Summit”, secretarul de stat Simona Cojocaru a avut o întrevedere bilaterală cu Yordan Bozhilov, ministrul adjunct al apărării din Bulgaria. Cei doi oficiali au discutat aspecte de interes privind securitatea regională și au abordat subiectul preluării președinției Procesului Reuniunii Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDEM) de către România, în a doua jumătate din anul 2023. Președinția SEDEM este deținută acum de Bulgaria.
Oficialul român a exprimat dorința de a continua proiectele demarate de președinția bulgară și a exprimat angajamentul de a crește relevanța acestui format de cooperare.

Ziarul News - cotidian national

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Un an de Cofeels, prima cafenea socială din Cluj!

mar iul. 5 , 2022
Cofeels, prima cafenea socială din Cluj-Napoca sărbătorește un an de activitate! “Acum un an am deschis prima cafenea socială din Cluj-Napoca. Spuneam atunci că misiunea noastră este una simplă și clară: să contribuim prin pasiunea pentru cafeaua de specialitate la calitatea vieții persoanelor cu dizabilități de vedere. Totul este greu […]