Ziarul News

Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Femei în Consilii de Administrație

Unul dintre pilonii centrali ai activității Professional Women’s Network România este cel dedicat Femeilor în Consilii de Administrație, în cadrul căruia s-au dezvoltat și organizat, încă din anul 2016 și până în prezent, programe cu impact în promovarea și sprijinirea echilibrului de gen în poziții de conducere.

Activitatea acestui pilon a pornit de la programe educaționale de pregătire a femeilor pentru poziții în consilii de administrație. Așa a luat naștere Women on Boards Academy, care încheie acum ce-a de-a treia ediție și care a oferit de fiecare dată un set comprehensiv de aptitudini și cunoștințe de care doamnele au nevoie pentru a face performanță la nivelul consiliilor – de la guvernanță corporativă, la responsabilitate legală sau strategie financiară. În plus, ultima ediție a acestui program a fost completată de prima ediție a unui program de mentorat dedicat special doamnelor care urmăresc să acceadă într-o poziție de board. Aceste două programe reprezintă materializarea eforturilor a două dintre cele cinci task-force-uri create pe acest pilon.

Activitatea acestui pilon s-a dezvoltat organic, pornind de la nevoia de împărtășire și asimilare de cunoștințe, dar și de la necesitatea clarificării situației statistice de la care pleacă reprezentarea femeilor în consilii de administrație. Astfel, PWN România a organizat în parteneriat cu Deloitte România două ediții ale studiului privind gradul de reprezentare al femeilor în structurile de conducere ale companiilor listate la bursă și, implicit, în consiliile de administrație ale acestora. Cel mai recent studiu din serie a fost realizat la finalul anului trecut, rezultatele sale arătând un trend crescător al prezenței feminine la nivel de top management și consilii de administrație , dar existând în continuare un decalaj semnificativ față de proporția de bărbați la același nivel.

Totodată, pilonul dedicat femeilor în consilii de administrație, în concordanță cu proiectul actual de Directivă Europeană în domeniu pentru care s-a obținut după 10 ani acordul politic la nivelul Parlamentului European și al Consiliului, urmărește măsuri de echilibrare a balanței de gen la nivelul membrilor consiliilor de administrație. Directiva stabilește ținte în vederea accelerării procesului de îmbunătățire a echilibrului de gen. Astfel, se propune, până la 30 iunie 2026, atingerea pragului de 40% la nivelul pozițiilor de membri non-executivi ai Consiliilor de Administrație sau de 33% la nivelul tuturor membrilor Consiliilor de Administrație pentru genul sub-reprezentat. Drept urmare, în cadrul task-force-ului creat la nivelul pilonului se desfășoară acțiuni de advocacy în direcția promovării de legislație care – pornind de la realitatea cartografiată de studiile noastre – să sprijine corectarea decalajului de gen.

Ultimul, dar nu cel din urmă task-force constituit la nivelul acestui pilon urmărește realizarea și promovarea unei baze de date cu doamne pregătite pentru o poziție în consiliul de administrație. Acest proiect se va realiza în parteneriat cu alte structuri asociative și companii de recrutare specializate pe această nișă.

Așadar, cu prilejul PWN Romania Garden Party vom sărbători și încheierea celor două programe recurente ale pilonului, cel de training și cel de mentorat. Programul de training – Women on Boards Academy – se află la cea de-a treia ediție, fiind un demers lansat la inițiativa Virginiei Oțel, dezvoltat și organizat în primele sale doua ediții de Ileana Botez și acum continuat de Violeta Ciurel.

Intitulată „Competențe pentru Consilii de Administrație Eficiente”, această a treia ediție dedicată pregătirii membrelor PWN România pentru a deveni membre în Consilii de Administrație a reunit 23 de participante și 29 de guest speakeri și speakeri cu experiență executivă, membri în Consilii și experți în diferite domenii de interes pentru această zonă. Programul din acest an a fost structurat pe cinci module care abordează domeniile cele mai relevante pentru activitatea consiliilor de administrație, precum rolul și responsabilitățile membrilor CA, competențele profesionale, de leadership, de comunicare, de lucru în echipă și rolului lor în creșterea performanței organizației, aspecte legate de funcțiile de conformitate și control, de ESG, recrutării, precum și de branding personal. Academia urmează să deschidă înscrierile pentru cea de-a patra ediție în toamnă.

Programul de mentorat a fost lansat ca o nouă etapă de dezvoltare a pilonului, în paralel cu cel de training gândit ca un pachet complet pentru membrele Asociației, care erau debutante în Consilii de Administrație și aveau nevoie să beneficieze de sfatul și expertiza celor cu experiență în domeniu. De asemenea, programul este dedicat și doamnelor din Asociație care au participat deja la una din primele două ediții de training. Programul se va relua cu a doua ediție din toamnă. Obiectivul mentoratului pentru membre în consilii de administrație a fost dezvoltarea și consolidarea cunoștințelor necesare pentru îndeplinirea cu succes a rolului de membru în Consilii. Mentorii din program sunt profesioniști cu experiență relevantă în consilii de administrație, care au împărtășit cu generozitate din practica lor în acest domeniu.

© Cristi Mitrea

Ziarul News nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Ziarul News nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Ziarul News îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.Ziarul News.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Articole similare

Sigla-Site-Ziarul-News-2021
PUBLICITATE
Ziarul News - cotidian national

ANAF: LICITATII

Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcţia operativă de valorificare bunuri confiscate – Serviciul teritorial de valorificare bunuri nr. 6, în conformitate cu prevederile Ordonanței

Citeste mai mult »