SPECIALIŞTII AGENŢIEI NAŢIONALE ANTIDROG, PREZENŢI ÎN MIJLOCUL PARTICIPANŢILOR LA FESTIVALUL ELECTRIC CASTLE DIN JUDEŢUL CLUJ

SPECIALIŞTII AGENŢIEI NAŢIONALE ANTIDROG, PREZENŢI ÎN MIJLOCUL PARTICIPANŢILOR LA FESTIVALUL ELECTRIC CASTLE DIN JUDEŢUL CLUJ – Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CRPECA) Cluj-Napoca, desfășoară activități specifice pe linia prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri, pe toată durata Festivalului Electric Castle, care are loc în perioada 13 – 17 iulie 2022, în localitatea Bonțida, județul Cluj.

Astfel, în vederea conştientizării tinerilor cu privire la pericolele la care se expun prin consumul de droguri, în cadrul festivalului, specialiști în prevenire și asistență ai Agenției Naționale Antidrog din judeţul Cluj, împreună cu voluntari instruiți în domeniu, implementează o serie de măsuri preventive, după cum urmează:
• Aducerea la cunoștință organizatorilor cu privire la necesitatea informării persoanelor străine participante la festival despre prevederile legale în domeniul drogurilor, prin publicarea acestora într-o limbă de circulație internațională, pe site-ul oficial și în rețelele de socializare ale festivalului.
• Organizarea de sesiuni de informare antidrog și de prezentare a unor măsuri de prim-ajutor care trebuie acordate în anumite situaţii de criză (supradoză, intoxicaţie acută cu droguri etc.) cu voluntarii acreditați la festival.
• Amplasarea unui infopoint, unde specialiștii și voluntarii antidrog vor oferi informații cu privire la serviciile acordate de Agenția Națională Antidrog, atât pe plan local, cât și la nivel național, dar şi informaţii referitoare la efectele negative și riscurile pe care le implică consumul de substanțe psihoactive.
• Efectuarea de demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive asupra creierului, prin folosirea unor ochelari speciali care distorsionează realitatea, respectiv un tip de ochelari care simulează starea de deteriorare produsă de alcool – o concentraţie de aproximativ 0,8 la mie în aerul expirat, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, și un alt tip de ochelari care simulează efectele consumului de droguri.
• Efectuarea de demonstrații cu bicicleta „beată”, aflată în dotarea poliţiei. Astfel, participanţii vor fi invitaţi să probeze o bicicletă care a fost special concepută să meargă în dreapta, atunci când persoana virează stânga de ghidon, şi să meargă în stânga, atunci când persoana virează dreapta. La finalul acestor demonstraţii, reprezentanţii CRPECA Cluj-Napoca şi poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj vor purta discuţii pe marginea efectelor resimțite, în scopul creşterii nivelului de conştientizare asupra riscurilor asociate consumului de alcool şi a altor substanţe psihoactive.
• Consilierea de specialitate pentru participanții la festival, care pot accesa, cu ajutorul codului QR pus la dispoziție de specialiștii și voluntarii antidrog, site-ul Agenției Naționale Antidrog, www.infodrog.ro, unde vor găsi informaţii şi cu privire la metodele de prim-ajutor în anumite situaţii de criză cauzate de consumul de droguri, efectele juridice şi activităţile tip suport şi bune practici.
Precizăm că și premergător debutului festivalului, reprezentanții Agenţiei Naţionale Antidrog din judeţul Cluj au derulat, în zonele centrale ale orașului, astfel de activități de prevenire a consumului de droguri, pentru comunitatea clujeană, dar și sesiuni de informare adresate personalului MAI care asigură ordinea și siguranța publică pe perioada festivalului, în scopul identificării semnelor consumului de substanțe interzise.
Reamintim faptul că specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă gratuit servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
În cazul unor situaţii deosebite, îndrumăm populaţia să apeleze Tel. verde: 0 800 8 700 700, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj la punctul de informare din festival sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează.

Ziarul News - cotidian national

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România și-a ales Consiliul Director pentru următorul mandat de cinci ani

mie iul. 13 , 2022
Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România și-a ales Consiliul Director pentru următorul mandat de cinci ani Prof.univ.dr. Nasty Vlădoiu, Jose Iacobescu, Dan Cosașu, Cezar Patriche, Udrea Varujan Codruț Alexandru și Cosmina Mahara formează noua componență a Consiliului Director al UCCBR, în urma votului exprimat în cadrul Adunării Generale a […]