Lucrări din fondul de carte veche și rară al Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” prezentate la expoziția „Carte veche / Carte nouă”

Lucrări din fondul de carte veche și rară al Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” prezentate la expoziția „Carte veche / Carte nouă”

Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” (BUIP) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) a participat marți, 26 iulie 2022, la expoziția „Carte veche / Carte nouă” organizată de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în parteneriat cu UOC și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, informează prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae, directorul BUIP.
Potrivit sursei citate, evenimentul a fost organizat în contextul sărbătoririi Zilei Mondiale a Cărților Vechi, care are loc anual pe data de 27 iulie, și s-a desfășurat în spațiul expozițional al Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.
„În cadrul expoziției, Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” a prezentat cărți și periodice din fondul de carte veche şi rară al UOC, care cuprinde aproximativ 3.000 de volume în limba română şi diverse limbi străine. Cea mai veche carte din fondul de patrimoniu al BUIP este Rerum Ungaricarum decades, de Antonius Bonfinius, care a fost prezentată în cadrul expoziției, alături de alte lucrări extrem de valoroase. Existenţa unui fond de patrimoniu care cuprinde exemplare de mare importanţă pentru cultura română este un motiv de mândrie pentru UOC, o legătură cu istoricul cercetărilor, precum şi cu tradiţia, o conectare permanentă cu filonul nostru identitar”, precizează prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae.
Printre cărțile prezentate de Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” în cadrul expoziției se numără: Antonius Bonfinius, Rerum Ungaricarum decades, Frankfurt, 1581, Ovidius, Opera, Amsterdam, 1664, Varlaam, Carte românească de învățătură, Iași, 1643, Noul Testament de la Bălgrad, 1648, un Dicționar francez-român care poartă o însemnare și autograful lui Ion Creangă, din 1862, Dicționarul Academiei Franceze, Paris,1798, Albumul general al României, București, 1901, Albumul ilustrat al României Mari, București, 1929, alături de periodice, precum: Viața Românească (1906), Facla (1911), Boabe de grâu (1930).
În acest context, directorul BUIP a subliniat importanța procesului de digitalizare derulat în cadrul bibliotecii, care include și fondul de carte veche și rară, ce cuprinde, în prezent, 120 de volume accesibile integral pe site-ul bibliotecii, la adresa https://biblioteca.univ-ovidius.ro/carte-veche-rara.php.

Ziarul News - cotidian national

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Sport3. Încep înscrierile pentru Cupa Sectorului 3

mie iul. 27 , 2022
Sport3. Încep înscrierile pentru Cupa Sectorului 3 Primăria Sectorului 3 are onoarea de a vă invita să participați la Cupa Sectorului 3, prima competiție sportivă cetățenească de amploare, organizată la nivelul Capitalei în ultimii 30 de ani. Vă putem spune că, în curând, noile baze sportive ale Sectorului 3 vor […]