Ziarul News

Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Terapia cu celule stem, o speranță pentru pacienții cu autism

Sigla-Site-Ziarul-News-2021

Terapia cu celule stem, o speranță pentru pacienții cu autism

Tulburările de spectru autist prezintă o prevalență în creștere, în ultimii ani. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că, în lume, 1 din 100 de copii are autism, însă menționează că unele studii au raportat cifre substanțial mai mari. În SUA, de exemplu, Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) estimează că 1 din 44 de copii cu vârste de până la 8 ani este depistat cu tulburări de spectru autist. În Romania, anual un număr de circa 3.000 de copii sunt diagnosticați cu tulburare de spectru autist.

Tratamentul cu celule stem recoltate la naștere pentru tulburările de spectru autist a fost folosit, pentru prima dată, în SUA, la Universitatea Duke, la inițiativa Prof. Dr. Johanne Kurtzberg. În 2017, rezultatele studiului au scos la iveală că două treimi dintre pacienți au făcut progrese semnificative datorită acestei terapii. În urma tratamentului, s-au constatat progrese în ameliorarea tulburărilor de spectru autist, respectiv 60% dintre pacienți au avut diferite îmbunătățiri ȋn comportament.
Zeci de studii clinice de fază I, II și III, aflate în diferite stadii, în unele dintre cele mai prestigioase centre din lume, explorează potențialul diferitelor tipuri de celule stem recoltate la naștere (hematopoietice, mezenchimale) în tratarea TSA.
Rezultate obținute în România
Și ȋn România se desfășoară un studiu clinic de fază I, pentru determinarea eficacității și siguranței administrării oxitocinei intranazale alături de administrarea autologă a sângelui din cordonul ombilical pentru copiii diagnosticați cu tulburare de spectru autist., condus de medicul si cercetătorul Felician Stăncioiu.
,,Rezultatele obținute până acum sunt comparabile cu cele din alte studii.
La doi copii au fost modificări sesizabile încă din prima săptămână după administrarea celulelor, pe partea de atenție și interacțiune. Verbalizarea prin imitație a apărut la unul dintre cei doi copii în săptămâna a doua. La un alt copil s-au constatat noutăți în inițiativă, somn, cooperare. Bazat pe o îmbunătățire a acestor funcții, pe termen lung se face achiziția de noțiuni și de abilități noi.
În același registru, este de menționat că unul dintre copii, care primea risperidonă de 3 ori/zi înainte de tratament (în paralel a făcut ginecomastie), acum necesită acest medicament doar ocazional, de 3-4 ori/lună”, a declarat doctorul Stăncioiu.
Aceste rezultate preliminare sunt încurajatoare pentru utilizarea terapiilor regenerative cu celule stem hematopoietice în cazul copiilor cu autism, în vreme ce rezultatele studiilor deja încheiate, confirmă că direcția este cea corectă. La multe dintre aceste studii pot fi înrolați doar copii cu vârste de 3-7 ani, deja diagnosticați cu TSA, și care au propriul sânge ombilical sau țesut de cordon ombilical recoltate și stocate la naștere.
În favoarea recoltării la naștere a țesutului placentar, sângelui și țesutului de cordon ombilical vin și argumentele privind potențialul terapiilor în alte afecțiuni, precum scleroză multiplă, tulburări metabolice, unele forme de cancer și multe altele.
Specialiști de renume mondial precum Prof. Dr. Wolfram Dempke, profesor la Cambridge și specialist în hematologie oncologică, încurajează recoltarea țesuturilor perinatale la naștere: „Celulele din placentă nu exprimă HLA. Celule stem placentare și exozomii pot fi administrate fără potrivirea HLA alergenică și fără imunosupresie. Acest lucru va permite dezvoltarea terapiilor alogene „de pe raft” în viitorul apropiat – repararea țesuturilor și reducerea inflamației, corectarea tulburărilor genetice, terapia cancerului. Mai mult, nicio reacție adversă gravă sau GvHD nu a fost observată în niciunul dintre studiile clinice în curs de desfășurare până acum. Acest lucru este foarte incitant și palpitant”.
Autismul, unul dintre motivele pentru care mamele din România recoltează celule stem
,,Sunt și clienți care ne-au spus că doresc să recolteze pentru micuțul lor din cauza istoricului de anumite afecțiuni în familie, dar majoritatea viitorilor părinți aleg recoltarea pentru a-i oferi bebelușului acces la tratamentele viitorului, în caz că va fi vreodată nevoie. Vânzările, per total, s-au majorat semnificativ, ȋn ultimul an, iar pentru pachetul nostru cel mai complex, care include și recoltarea placentei, au crescut cu 500% ȋn primele 6 luni din 2022 față de aceeași perioadă din 2021. Cu siguranță la aceste cifre a contribuit și faptul că părinții s-au documentat despre acest subiect și au aflat că am eliberat cel mai mare număr de unități de celule stem folosite ȋn tratamentul unor boli grave. Numai pentru studiul clinic legat de autism au fost eliberate nouă unități administrate chiar la București, iar acei copii se simt, astăzi, mai bine”, a spus Vlad Lucaciu, directorul de vânzări al Cord Blood Center România
Recoltarea placentei la naștere, alături de sângele și țesutul ombilical asigură cea mai mare cantitate și cea mai variată gamă de celule stem disponibilă. Viitorii părinți pare că aleg această variantă cu gândul că le vor putea folosi ȋn mai multe reprize de tratament, atât pentru copilul de la care se recoltează, cât și pentru alți membri ai familiei.

Ziarul News nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Ziarul News nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Ziarul News îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.Ziarul News.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Articole similare

PUBLICITATE
Ziarul News - cotidian national

ANAF: LICITATII

ANAF: LICITATII A_VIS 2944/20.09.2023 Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcţia operativă de valorificare bunuri confiscate – Serviciul teritorial de valorificare bunuri nr.1,în conformitate cu

Citeste mai mult »
POLITICA EXTERNA
Ziarul News - cotidian national

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea ministerială a Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema femeile, pacea și securitatea, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea ministerială a Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema femeile, pacea și securitatea, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU

Citeste mai mult »