Top cinci aplicații industriale pentru coboți

Top cinci aplicații industriale pentru coboți

• În ce aplicații sunt folosiți cel mai frecvent coboții? În timp ce coboții pot fi folosiți în orice procese de lucru, de la lipire la înșurubare, șlefuire etc., 70% dintre aplicațiile lor se încadrează în categoriile „preluare și plasare”, asamblare și manipulare a materialelor.
• Pot ajuta coboții la paletizare? Da. Indiferent dacă sunt folosiți pentru a stivui, a asambla cutii sau a depaletiza, coboții pot aborda o serie largă de sarcini de paletizare.
• Ce nu pot face coboții? Atât timp cât sunt folosiți ținându-se cont de sarcina utilă a cobotului și este utilizat un efector final și un software adecvat, coboții au capacități ample.

Aplicațiile industriale ale coboților (roboți colaborativi) sunt vaste, iar aceste mașini inteligente au capacități pe care aproape orice fabrică de producție sau linie de producție le poate folosi. Un braț robotizat gestionează sarcini plictisitoare, murdare sau periculoase în locul oamenilor și minimizează timpul de nefuncționare prin creșterea capacității de lucru putând funcționa non-stop, dacă de asta are nevoie o afacere. Capacitățile coboților sunt incredibil de variate, iar sarcinile lor pot fi âââ nevoilor unei afaceri, chiar și de mai multe ori pe zi.

Coboții pot fi folosiți pentru a introduce automatizarea industrială în multe zone diferite ale unui business. Fiecare mașină are o gamă largă de aplicații, de la lucru detaliat până la paletizare, dar în funcție de tipurile de sarcini anumite modele sunt mai potrivite. Un model de masă, cum ar fi UR3e, se va potrivi unei companii care caută să automatizeze sarcini care nu sunt portante, în timp ce un braț robotizat mai mare își va putea demonstra utilitatea pentru sarcini care implică greutăți mai mari.

Pentru o afacere mică, faptul că poate utiliza coboții în mai multe aplicații este unul dintre cele mai mari atuuri pe care le poate avea. Ei pot fi reprogramați pentru a umple golurile care apar practic în orice zonă a afacerii, de la paletizare la linia de producție, în foarte puțin timp. Versatilitatea coboților se datorează unei componete de bază: efectorii lor finali.

Efectorii finali, cunoscuți și sub denumirea de dispozitive pentru capăt de braț (EOAT), sunt o componentă vitală a tuturor coboților. Aceștia se atașează la capătul brațului robotic și îi permit să îndeplinească sarcini specifice, care variază de la sarcini laborioase, cum ar fi preluarea și ambalarea, până la lucrări tehnice precum sudarea și șlefuirea. Un cobot ar putea gestiona mai mult de o duzină de sarcini pe parcursul unei săptămâni de lucru, în funcție de nevoile unei afaceri.

Iată câteva dintre cele mai comune aplicații industriale ale coboților și de ce unele companii îi aleg în locul roboților industriali.

PRELUARE ȘI PLASARE
Coboții folosiți în aplicații de preluare și plasare sunt o parte importantă a manipulării materialelor. Ei fixează rapid și precis componentele dispozitivelor de montare pe suprafață (SMD) pe plăci cu circuite imprimate (PCB). Folosind un script specific, un cobot poate fi programat pentru a selecta piesele potrivite, respinge piesele nesatisfăcătoare, și a le lipi pe o placă cu circuit imprimat cu o viteză și o precizie mai mare decât o persoană. Pentru producătorii de electronice care urmăresc să-și sporească capacitatea de producție, menținând în același timp costurile de producție scăzute, un cobot pentru preluare și plasare ar putea fi ideal.

Beyerdynamic folosește roboți colaborativi pentru a-și produce membranele pentru difuzoare – o componentă esențială a echipamentului său audio. Provocarea sa a fost găsirea unei modalități de a crește semnificativ productivitatea fără a compromite calitatea produselor sau a crește resursele umane de producție. Compania a descoperit că, în timpul unei părți cheie a procesului, au existat fluctuații semnificative în calitatea membranelor difuzoarelor.

Beyerdynamic a împărțit procesul în două părți care sunt gestionate de doi coboți diferiți. În primul rând, un UR5, echipat cu o cameră integrată Robotiq Wrist și un dispozitiv de prindere Robotiq cu două degete, plasează un difuzor pentru căști sudat pe un motor rotativ. Apoi, un UR3 cu un pistol de pulverizare integrat acoperă elementul cu o membrană de dispersie. Pentru Beyerdynamic, aceste două mașinării au crescut productivitatea cu 50% și au îmbunătățit în același timp calitatea produsului.

Peter Härtel, Head of Strategic Operations and Quality la Beyerdynamic, a explicat cât de simplu a fost procesul: „Datorită interfeței de control intuitive, angajații noștri pot învăța rapid să opereze ei înșiși roboții. Datorită acestei integrări Plug&Play între brațul robotizat UR și consumabilele Robotiq, proiectul nostru pilot a putut fi implementat în cel mai scurt timp.”

Asamblare

Unele sarcini de pe o linie de asamblare necesită abilități, atenție la detalii și ochiul atent al unui om. Altele sunt incredibil de monotone, mai puțin eficiente în mâinile omului sau prezintă un risc mai mare de rănire a lucrătorilor.
Utilizarea coboților pe o linie de asamblare poate crește ritmul de producție, poate proteja lucrătorii de vătămări și poate asigura că oamenii de neînlocuit sunt utilizați în cel mai eficient mod.
Numai în SUA, se preconizează că va exista un deficit de competențe în producție care va duce la 2,1 milioane de locuri de muncă neocupate până în 2030, costând economia până la 1 trilion de dolari pe an. Eliberarea lucrătorilor calificați pentru a aborda sarcini care necesită expertiza și experiența lor prin instalarea de coboți pentru roluri pe care eforturile de recrutare nu le acoperă, ar putea fi o modalitate de a reduce acest decalaj.

Operarea mașinilor-unelte

Coboții nu îndeplinesc doar sarcini simple de manipulare a materialelor. Ei au, de asemenea, capacitatea de a gestiona o gamă largă de sarcini de operare a mașinilor-unelte, inclusiv:

• Control numeric computerizat (CNC)
• Turnare prin injecție
• Regulatoare de turație
• Prese de ștanțare
• Încărcarea și descărcarea manuală a pieselor sau componentelor

Există multe sarcini care reprezintă o utilizare ineficientă a timpului unui angajat, cum ar fi cele care necesită pur și simplu ca oamenii să stea și să schimbe o piesă la fiecare minut. Punând cobotul să se ocupe de aceste operațiuni, angajații pot trece la o muncă mai delicată sau mai atentă, care are nevoie cu adevărat de atingerea umană sau de inteligența nuanțată.

Sudare

În prezent, peste 70% dintre aplicațiile coboților se încadrează în primele trei categorii. Dar, pe măsură ce tehnologia acestora devine mai sofisticată și mai sensibilă, este folosită pentru sarcini care necesită mai multă atenție la detalii. Sudarea cu ajutorul coboților are o serie de beneficii pentru lucrători și companii. Asigură o consistență uniformă în sarcinile simple de sudare, care ar fi dificil de întreținut ore în șir pentru un angajat, reducând în cele din urmă deșeurile.
În timp ce coboții sunt capabili de sudare cu arc, TIG, laser, MIG, ultrasunete, plasmă și sudură în puncte, aceștia nu vor fi potriviți pentru orice sarcină de sudare. Ca atare, faptul că roboții colaborativi se vor ocupa de sudare nu înseamnă că sudorii calificați își vor pierde locurile de muncă. De fapt, acest aspect poate duce la o mai mare satisfacție a angajaților, deoarece acești lucrători vor ajunge să se ocupe de proiecte mai provocatoare, cu volum mai mic, care necesită priceperea lor.

Paletizare

Paletizarea este o parte a manipulării materialelor care se referă la mutarea și stivuirea mărfurilor pe paleți, astfel încât acestea să fie gata să fie transportate din fabrică. Este o sarcină epuizantă și potențial periculoasă, în special dacă lucrătorii manipulează articole grele sau periculoase, care poate duce cu ușurință la răniri și pierderi de stoc din cauza unei simple greșeli.

În fabricile mari de producție, roboții industriali tradiționali de paletizare au gestionat de obicei această sarcină grea și repetitivă pentru a elimina riscul de vătămare sau eroare umană. În timp ce un angajat poate avea dificultăți să țină pasul, să mențină forma corectă de ridicare sau să aranjeze marfa corect pe parcursul unei ture lungi, un robot nu va obosi și nu va începe să facă greșeli, indiferent de cât timp este în funcțiune.

Întreprinderile mai mici care nu pot justifica cheltuielile cu un robot industrial tradițional sau care nu au spațiu suficient, pot considera că nu există altă opțiune decât ca lucrătorii să se ocupe de paletizare. Din fericire, coboții permit chiar și întreprinderilor modeste să automatizeze această sarcină repetitivă și obositoare. Deși nu au capacitatea de ridicare a roboților industriali, brațele robotizate pot ridica sarcini de până la 16 kg și pot lucra împreună pentru a muta obiecte mai grele.

De asemenea, coboții atenuează unele dintre cele mai mari riscuri și dezavantaje asociate roboților industriali. Ei pot lucra cot la cot cu oamenii fără spațiu de siguranță, datorită senzorilor care pot opri automat orice mișcare dacă cineva se apropie prea mult. Și dacă există alte lipsuri de forță de muncă mai urgente în cadrul fabricii, cobotul poate fi realocat.

Despre Universal Robots
Universal Robots își propune să împuternicească schimbarea în modul în care se desfășoară munca folosind platforma sa de robotică de ultimă generație.
De la introducerea primului robot colaborativ (cobot) comercial din lume în 2008, UR a dezvoltat un portofoliu de produse care include UR3e, UR5e, UR10e și UR16e, și reflectă o gamă largă de acoperiri și sarcini utile. Fiecare model este susținut de o selecție largă de efectori terminale, software, accesorii și kituri de aplicații din ecosistemul UR+. Acest lucru permite coboților să fie utilizați într-o gamă largă de industrii și înseamnă că pot fi redistribuiți în diverse sarcini.
Compania, care face parte din Teradyne Inc., are sediul central în Odense, Danemarca și are birouri regionale în Statele Unite, Germania, Franța, Spania, Italia, Cehia, România, Rusia, Turcia, China, India, Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Mexic.
Universal Robots a instalat peste 50.000 de coboți în întreaga lume.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:
Bogdan.Cristescu@freecomm.ro
0731.377.684

Ziarul News - cotidian national

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

Sondaj eJobs: 70% dintre românii cu două joburi au avut nevoie de suplimentarea veniturilor pe termen lung. Un salariu mai mare la jobul principal sau epuizarea fizică și emoțională sunt principalele motive care i-ar determina să rămână cu un singur loc de muncă. Pentru a face față programului, majoritatea combină un job full time cu unul part time

mie iul. 27 , 2022
Sondaj eJobs: 70% dintre românii cu două joburi au avut nevoie de suplimentarea veniturilor pe termen lung. Un salariu mai mare la jobul principal sau epuizarea fizică și emoțională sunt principalele motive care i-ar determina să rămână cu un singur loc de muncă. Pentru a face față programului, majoritatea combină […]