Romgaz a finalizat cu succes tranzacția cu ExxonMobil   

Romgaz a finalizat cu succes tranzacția cu ExxonMobil   

 S.N.G.N Romgaz S.A anunță finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.  

Tranzacția finalizată pe 1 august 2022, a fost finanțată din sursele proprii ale companiei și un credit bancar sindicalizat în valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank, având finanțatori Raiffeisen Bank cu 200 de milioane de euro și Banca Comercială Română cu 125 de milioane de euro. Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani de la data utilizării, fiind tras integral în vederea plății achiziției. Operațiunile bancare pentru plata tranzacției de achiziție din data de 1 august s-au derulat prin Raiffeisen Bank, care acționează și în calitate de agent al facilității de credit. 

Finanțatorii au fost asistați de casa de avocatură Wolf Theiss de-a lungul procesului de negociere, semnare și utilizare a facilității de credit.  

”Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulțumesc echipei Romgaz pentru eforturile susținute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum și tuturor părților implicate în această tranzacție” a declarat Aristotel Jude, Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A   

”Tranzacția reprezintă o investiție importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităților necesare în vederea asigurării nevoii de finanțare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep” a spus Răzvan Popescu, directorul economic al S.N.G.N ROMGAZ S.A.  

“Felicităm Romgaz pentru finalizarea tranzacției, aceasta reprezentând un pas major pentru dezvoltarea producției de energie în România. Finanțarea acordată confirmă determinarea Raiffeisen Bank de a susține tranziția energetică spre economia verde, prin utilizarea resurselor de gaz disponibile. Suntem bucuroși că am putut să susținem compania în achiziționarea cotei de participare în proiectul Neptun Deep, atât prin participarea la finanțare, cât și prin oferirea serviciilor bancare necesare efectuării achiziției”, a declarat Alin Neacșu, director executiv Corporații Mari la Raiffeisen Bank.   

“Prin finanțarea acordată, Banca Comercială Română își continuă și consolidează rolul de partener pentru compania Romgaz și sectorul energetic local, prin sprijinirea directă a investițiilor cu impact strategic pentru economia României. Felicităm Romgaz SA pentru reușita închiderii cu succes a acestei tranzacții de mare anvergură, un pas strategic în asigurarea independenței și tranziției pe baze sustenabile a sectorului energetic românesc. Vom continua să oferim tot interesul și sprijinul nostru pentru dezvoltarea proiectelor din acest sector și pe viitor, în contextul unui mediu economic în continuă schimbare și în fața unor planuri și provocări de o importanță capitală pentru partenerul nostru și economia locală“, a declarat Ramona Kurko, Director Executiv Adjunct Clienți Strategici la BCR. 

 

Despre ROMGAZ  

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909. ROMGAZ face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013 ROMGAZ și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.   

Despre Raiffeisen Bank  

Raiffeisen Bank este una dintre bancile universale aflate în top 5 in România și deservește 2,28 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.700 de angajați, circa 300 de agenții în toată țara, 1.131 de ATM-uri și MFM-uri, o rețea de peste 27.900 de POS-uri.  

Despre BCR  

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 18 centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 322 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori.  

 

 

Ziarul News - cotidian national

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Agentia de Publicitate Manpres prin News National îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.newsnational.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Agentia de Publicitate Manpres prin News National în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.newsnational.ro

Următoarea știre

ANAF: LICITATII

lun aug. 8 , 2022
Nr. înregistrare A_VIS 4180/ 03.08.2022 Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcţia operativă de valorificare bunuri confiscate–Serviciul teritorial de valorificare bunuri nr.1,Compartimentul regional de valorificare bunuri în materie penală Iaşi,în temeiul art.9 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în […]