Ziarul News

Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Interviu cu Nicu Aurel Bumb, directorul Fabricii de lactate IBĂNEȘTI: “Rog consumatorul român să fie patriot și să cumpere produse românești, care au la bază materii prime românești și la care lucrează oameni ai comunităților locale!”

Interviu cu Nicu Aurel Bumb, directorul Fabricii de lactate IBĂNEȘTI: “Rog consumatorul român să fie patriot și să cumpere produse românești, care au la bază materii prime românești și la care lucrează oameni ai comunităților locale!”

Nu cred că există român care să nu fi auzit de lactatele produse sub brandul Ibănești și care să nu fi încercat măcar o dată produsele lor, fie ele brânză telemea, cașcaval, urdă sau brânza de burduf. Mărturisesc că nu sunt o consumatoare împătimită a produselor lactate, însă îmi voi aminti întotdeauna de momentul în care, la un mare târg cu profil agro-alimentar organizat la București, am gustat pentru prima oară brânza de burduf Ibănești păstrată și expusă într-o putină din lemn de brad. În mintea mea era asociat acestui produs generic un gust greoi și cu un parfum persistent, ușor înțepător și mare mi-a fost mirarea când am constatat că produsul celor de la Ibănești este onctuos, catifelat și încărcat de miresme ce amintesc de freamătul brazilor, susurul pâraielor cristaline și parfumul florei spontane de pe pășuni! Acela a fost momentul în care am considerat că povestea produselor brandului Ibănești merită descoperită și adusă în fața voastră, dragi cititori, pentru că este o afacere ce funcționează cu capital privat 100% românesc, care s-a implicat și în activitatea de susținere a producătorilor de lapte din Valea Gurghiului. Și de aceea l-am invitat pe domnul inginer Nicu Aurel Bumb, directorul fabricii de lactate Mirdatod Prod SRL, să ne povestească, cu bune și rele deopotrivă, provocările prin care poate trece un antreprenor care alege să investească în acest domeniu.
Cine este Nicu Aurel Bumb?
Domnul inginer Nicu Aurel Bumb lucrează în domeniul producției de lactate de mai bine de 15 ani iar în prezent este directorul fabricii de produse lactate Mirdatod Prod SRL, deținătoare a brandului Ibănești și care, de peste un sfert de veac, este prezentă pe piața de profil cu un sortiment diversificat și unic de produse.
Implicat în tot ceea ce înseamnă producție în industria lactatelor din zona Văii Gurghiului, pe domnul director Nicu Aurel Bumb îl poți întâlni oricând: în momentul în care are loc achiziția laptelui destinat procesării, în fabrică la liniile de producție, în laboratorul unde are loc verificarea calității laptelui achiziționat și, nu în ultimul rând, în secția unde are loc ambalarea produselor în vederea vânzări acestora.
Bazele afacerii cu produse lactate marca Ibănești
Colectarea laptelui destinat procesării este o activitate ce se desfășoară zilnic de peste 28 ani. Afacerea a pornit ca o afacere a familiei Todoran, cu procesarea zilnică a 50 litri lapte, iar în prezent este una dintre puținele afaceri românești aflate la cea de-a doua generație. Frații Mircea și David Todoran au continuat ceea ce părinții lor au început și astăzi, în fabrica de lactate Mirdatod Prod SRL se procesează zilnic 100.000 litri lapte. Laptele este achiziționat zilnic de la producătorii din Mureș, Harghita, Alba și Cluj. Fabrica dispune de un adevărat sistem de colectare a laptelui prin centrele de colectare proprii dar primește și laptele colectat de intermediari. Analiza calității laptelui este realizată zilnic, pe fiecare cantitate intrată pe poarta fabricii.
Telemeaua de Ibănești – primul produs românesc care a primit recunoașterea europeană de Denumire de Origine Protejată
Foarte puțini dintre dumneavoastră știu că Telemeaua de Ibănești se fabrică din laptele obținut de la vacile ce pășunează pe arealul bogat, reprezentat de pășuni cu floră spontană, a celor trei comune: Ibănești, Gurghiu și Hodac. Acestea au înființat, alături de Mirdatod Prod SRL, în anul 2010, o Asociație de Promovare a Produselor Tradiționale de pe Valea Gurghiului. Pentru conservarea brânzei telemea, Asociația folosește apa sărată a unei anume fântâni, veche de sute de ani din localitatea Orșova, comuna Gurghiu, apă care are o concentrație de sare de peste 25%.
Una dintre cele mai mari realizări ale societății este recunoașterea la nivel european cu acordarea titlului de Denumire de Origine Protejată a produsului Telemeaua de Ibănești. Domnul inginer ne-a povestit cum au trimis întreg dosarul pentru certificare la Bruxelles și, la câteva luni după depunerea acestuia, au fost contactați de către autorități, care le-au adus la cunoștință faptul că o societate înregistrată în Grecia a depus un dosar similar pentru certificarea unui produs în a cărei denumire era utilizată aceeași rădăcină a cuvântului telemea.
“Societatea noastră a depus dovezi în susținerea cauzei, dar acestea se dovedeau a fi insuficiente pentru acordarea recunoașterii la nivel european. Și, în anul 2016, când credeam că nu vom obține această recunoaștere, am fost contactați de o persoană din județul Constanța care ne-a furnizat dovezi incontestabile din punct de vedere istoric prin care se atesta că dacii produceau o brânză albă care era transportată către Portul Constanța în vederea îmbarcării pe vase și se folosea pentru păstrarea acesteia o saramură. Au urmat certificarea ca produse montane a Cașcavalului de Ibănești, Smântânii de Ibănești și a Urdei de Ibănești. Iar la sfârșitul lunii noiembrie 2022 așteptăm certificarea produselor noastre la nivel mondial!” – a declarat domnul inginer Nicu Aurel Bumb, directorul fabricii de produse lactate Mirdatod Prod SRL.
Provocările cu care antreprenorii din industria lactatelor se confruntă în prezent.
Această industrie este, din păcate, una dintre cele care suferă un impact major al creșterii prețurilor întrucât, odată cu creșterea prețurilor la energia electrică și a combustibililor, au crescut și prețurile cartoanelor folosite la ambalarea produselor, a etichetelor, a lăzilor de transport etc. Prețul de achiziție al laptelui crește zilnic datorită creșterii prețului furajelor destinate hranei animalelor, iar crescătorii de animale sunt nevoiți să ridice prețurile de vânzare a laptelui.
“În acest moment fabrica lucrează cu lapte produs 100% de către producători români de la sate din județele menționate, lapte pe care îl achiziționează la prețul 2,95 lei/litru dar trebuie să știm faptul că sunt necesari 10,8 litri de lapte pentru obținerea unui kilogram de cașcaval și 8,2 litri lapte pentru obținerea unui kilogram de brânză telemea. Produsele sunt realizate în fabrica noastră unde lucrează oameni angajați din comunitățile locale, a căror dezvoltare o sprijinim prin crearea a noi locuri de muncă. Fabrica noastră de la Reghin este o investiție de 9 milioane euro în care astăzi lucrează un număr de 198 de angajați. Toate aceste scumpiri din lanț se regăsesc, evident, în produsul finit la raft, unde produsele noastre se întâlnesc cu produse lactate similare care provin din alte țări. Dacă nu vor fi luate urgent măsuri de protecție a industriei de către autoritățile noastre, care să diminueze acest impact negativ, probabil că fermierul român și procesarea va dispărea. Rog consumatorul român să fie patriot și să cumpere produse românești, care au la bază materii prime românești și la care lucrează oameni ai comunităților locale!” – a subliniat domnul Nicu Aurel Bumb în încheierea acestui interviu.

Interviu realizat de Carmen Burtea pentru Ziarul News

Ziarul News nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Ziarul News nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Ziarul News îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.Ziarul News.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Articole similare