Ziarul News

Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ioana Arsenie, Strateg Financiar – Trusted Advisor, BUGET 2023

Ioana Arsenie, Strateg Financiar – Trusted Advisor, BUGET 2023: Prioritatea momentului, în zona financiară

Cifrele trebuie actualizate continuu, iar proiecțiile financiare adaptate chiar mai des. Ce se schimbă în acest an?

Companiile încep să pregatească bugetele pentru 2023. Recomandăm să fie respectate câteva principii și rutine de lucru:

  • Realizarea unei analize riguroase, o analiză factorială la fiecare capitol bugetar cu pondere semnificativă. Este foarte important ca rezultatele acestui an să fie înțelese foarte bine, pe cauze și factori.
  • Proiecțiile 2023 se vor realiza având în minte principiile bugetarii zero-based (despre care am scris aici: https://ioanaarsenie.ro/2022/09/02/bugetarea-zero-based-solutie-in-scenariul-de-recesiune/ . Pe scurt, fiecare cheltuială inclusă în bugetul companiei va trebui argumentată serios, pe principii de necesitate și contribuție la rezultatul financiar.
  • În 2023 bugetarea incrementală, pe baza cifrelor lui 2022, este un mod de lucru depășit și nu poate să aducă valoare în organizație. Este nevoie de o resetare, o reașezare a proceselor și ciclurilor bugetare și o explicare a responsabilității ownerilor de buget față de rezultatele companiei, pentru continuare și crearea de rezerve pentru dezvoltare, respectiv pentru situații de contracție.
  • Corelarea valutelor de bază utilizate de companii pentru aprovizionare, respectiv vânzare (prețuri). Deși este un principiu de bază, având o perioadă favorabilă pe scenarii diferite, companiile observă acum pierderi semnificative (situația aprovizionării/plați USD și vânzare/încasari EUR). De asemenea, deși este un principiu de lucru de risk management al trezoreriei, hedgingul revine în atenție doar când observăm pierderi). O guvernanță sănătoasa prevede că aceste reguli să fie implementate permanent, și nicidecum să existe un interes speculativ.

Reamintim ca Bugetul este sfânt pentru orice manager.

Prin implementarea bugetelor la nivel de departamente vei avea beneficii precum:

  • asumarea bugetului de către manageri și responsablizarea acestora
  • vei putea să corelezi bugetele cu rezultatele așteptate, prin definirea și monitorizarea unor indicatori de performanță  (KPIs) la nivel de departament
  • ai un instrument de control care îți permite ție ca antreprenor sau CEO să delegi mai mult și să te axezi pe zona strategică.

Este bine ca remunerarea performanței managerilor să fie direct corelată cu gradul de respectare a bugetelor. Performanța unui manager nu se limitează doar la realizarea țintelor operaționale, ci trebuie analizat în ce masură s-au menținut standardele de cost și buget total.

În același timp, avem un cuplu care conduce businessul: CEO+CFO.

Sunt două rațiuni în spate:

  • Cea de control și echilibru între orientarea directorului general către target-ul comercial și creștere agresivă, care, de obicei, este bonusat pe baza performanței economice pe termen scurt.
  • Cea de implicare proactivă și agilă în decizia de business a directorului financiar, omul care simte cel mai bine cifrele și pârghiile de creștere.

Ioana Arsenie este profesionist în finanțe cu experiență din anul 2000, în roluri strategice, board advisor și fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicatia de raportare financiară și bugetare digitalizată pentru IMM-uri.

Mai multe info https://trustedadvisor.ro/ si  https://ioanaarsenie.ro/

 

Ziarul News nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Ziarul News nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Ziarul News îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.Ziarul News.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Articole similare

PUBLICITATE
Ziarul News - cotidian national

ANAF: LICITATII

ANAF: LICITATII A_VIS 2944/20.09.2023 Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcţia operativă de valorificare bunuri confiscate – Serviciul teritorial de valorificare bunuri nr.1,în conformitate cu

Citeste mai mult »
POLITICA EXTERNA
Ziarul News - cotidian national

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea ministerială a Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema femeile, pacea și securitatea, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea ministerială a Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema femeile, pacea și securitatea, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU

Citeste mai mult »