Ziarul News

Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Participarea secretarului de stat Traian Hristea la reuniunea de informare a ambasadelor de la București cu tema “Co-președinția SUA – România a rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema Femeile, pacea și securitatea”

Participarea secretarului de stat Traian Hristea la reuniunea de informare a ambasadelor de la București cu tema “Co-președinția SUA – România a rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema Femeile, pacea și securitatea”

 

Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a participat miercuri, 24 mai 2023, la reuniunea de informare a ambasadelor de la București cu tema “Co-președinția SUA – România a Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema Femeile, pacea și securitatea în anul 2023”, care a avut loc la Cercul Militar Național.

Reuniunea a fost organizată în comun de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Externe și a oferit un cadru de informare a ambasadelor de la București asupra rezultatelor obținute de România în implementarea la nivel național a rezoluției 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU – Femeile, pacea și securitatea. Au fost prezentate, de asemenea, activitățile pe care Statele Unite ale Americii și România le organizează în cursul acestui an, în calitate de co-președinți ai rețelei globale a punctelor focale naționale pentru această temă.

În intervenția sa, secretarul de stat Traian Hristea a subliniat că implementarea la nivel național a rezoluției 1325/2000 a Consiliului de Securitate se înscrie în sprijinul constant pe care România îl acordă multilateralismului eficient și ordinii internaționale bazate pe reguli în cadrul ONU, precum și al contribuțiilor României la realizarea obiectivelor Organizației în domeniul păcii și securității internaționale. A arătat că abordarea României poate fi considerată unică, având în vedere că procesul de implementare a rezoluției la nivel național este coordonat de Ministerul Apărării Naționale, iar urmărirea realizării obiectivelor Planului Național de Acțiune este asigurată de un Grup Național de Implementare.

A prezentat contribuția Ministerului Afacerilor Externe la implementarea Planului Național de Acțiune, arătând că, prin participarea la negocieri de pace și prevenire a conflictelor, la activități de mediere și reconstrucție post-conflict, desfășurate sub egida organizațiilor internaționale, femeile diplomat din România acționează în conformitate cu prevederile rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU pe tema Femeile, pacea și securitatea.

A reafirmat întreaga disponibilitate a Ministerului Afacerilor Externe de a sprijini desfășurarea cu succes a acțiunilor din cadrul co-președinției SUA – România a Rețelei globale a punctelor naționale de contact, responsabile de tema în discuție, în anul 2023, prin aceasta adăugându-se un nou domeniu de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

În cadrul evenimentului au susținut intervenții și reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, Ambasadei SUA în România și ai ONU – UN Women.

 

Informații suplimentare:

Rezoluţia Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite 1325 (2000) Femeile, pacea si securitatea, adoptată la 31 octombrie 2000, afirmă rolul important al femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor, în negocierile de pace, consolidarea păcii, menținerea păcii, răspunsul umanitar și reconstrucția post-conflict și subliniază importanța participării și implicării depline a femeilor în toate eforturile de asigurare și promovare a păcii și securității.

Totodată, rezoluția afirmă necesitatea participării egale şi implicării depline a femeilor în toate eforturile pentru menţinerea şi promovarea păcii şi securităţii, precum şi nevoia de creştere a rolului acestora în procesele decizionale cu privire la prevenirea şi soluţionarea conflictelor.

În conformitate cu prevederile rezoluției, România a adoptat, în iulie 2020, Strategia Națională și Planul Național de Acțiune Femeile, pacea și securitatea, pentru perioada 2020-2023.

Rezultatele obținute pe plan intern în implementarea Planului Național de Acțiune au fost apreciate la reuniunile internaționale desfășurate sub egida ONU. Drept urmare, SUA au propus României, în luna octombrie 2022, ca cele două țări să asigure, în anul 2023, co-președinția Rețelei globale a punctelor naționale de contact pentru această temă. Programul de lucru al co-președinției are ca acțiuni principale două reuniuni ale Rețelei globale (la Washington, în iunie 2023 și la București, în noiembrie 2023) și o reuniune ministerială, în marja dezbaterilor politice ale viitoarei sesiuni a Adunării Generale a ONU (la New York, în septembrie 2023).

 

Ziarul News nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Ziarul News nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Ziarul News îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.Ziarul News.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Articole similare

Sigla-Site-Ziarul-News-2021
PUBLICITATE
Ziarul News - cotidian national

ANAF: LICITATII

Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcţia operativă de valorificare bunuri confiscate – Serviciul teritorial de valorificare bunuri nr. 6, în conformitate cu prevederile Ordonanței

Citeste mai mult »