Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) se alatura in calitate de partener sustinator in cadrul evenimentului GALA ZIARUL NEWS 2023- CHARITY FOR EDUCATION
Scopul evenimentului GALA ZIARUL NEWS 2023- CHARITY FOR EDUCATION este cresterea nivelului de constientizare si implicare in proiectele care sustin educatia de orice fel. Pentru ca o NATIE puternica este o NATIE educata!
In una dintre cele mai emblematice cladiri din lume, CASA POPORULUI, fiind a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagon, in data de 9 noiembrie ora 18:30 la PARLAMENTUL ROMANIEI – SALA NICOLAE IORGA intr-un cadru festiv premiem si aducem recunoastere nationala celor 15 reprezentanti ai societatilor private, fondatorii celor 5 ONG-uri si reprezentatii celor 5 institutii de stat, pentru beneficiile aduse EDUCATIEI, prin implicarea acestora in proiectele educationale, sociale si umanitare.
Audiența Galei va fi formată din reprezentanți ai mediului de business românesc, companii naționale, mediul politic, academic si guvernamental, jucători-cheie în afacerile românești care au un rol important in luarea deciziilor.
Despre Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC)
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) este un centru de excelență în domeniul rezilienței, partener al NATO și UE, care acționează în beneficiul acestor organizații, precum și al statelor membre sau partenere.
Înființarea Centrului a fost recunoscută și salutată în declarația comună a șefilor de stat și de guvern reuniți cu prilejul Summit-ului de la Bruxelles din 14 iunie 2021: „We will continue to take a whole-of-government approach to enhancing the resilience of our societies. […] We welcome the establishment of the Euro-Atlantic Centre for Resilience in Romania.”
Centrul își desfășoară activitatea în sensul obiectivelor UE și NATO în domeniul rezilienței, fără a fi subordonată direct vreuneia dintre aceste instituții (similar cu modul de funcționare al Hybrid Centre of Excellence de la Helsinki). În acest fel, E-ARC poate oferi expertiză și statelor din zona Mării Negre care nu sunt membre UE sau NATO (R. Moldova, Ucraina, Georgia ș.a.)
Conform Hotărârii de Guvern 565 din 19 mai 2021, misiunea E-ARC este de a dezvolta concepte, doctrine și metodologii în domeniul rezilienței, de a oferi cursuri de pregătire și de a oferi o platformă pentru transferul de expertiză între sectorul guvernamental, cel privat, societatea civilă și mediul universitar. E-ARC nu este o autoritate națională pentru reziliență și nu are responsabilități operative.
Susținând eforturile NATO de creare a noului concept de reziliență stratificată, E-ARC coordonează, în parteneriat cu MAPN, elaborarea doctrinei NATO cu privire la subiectul „planificarea răspunsului” din cadrul strategiei Alianței privind Reziliența Stratificată.
La seminarul NATO de la Riga, din luna aprilie 2023, Centrul a fost invitat oficial de Comandamentul Aliat pentru Transformare (NATO ACT) să prezinte viziunea euro-atlantică privind reziliența societală. În egală măsură, E-ARC lucrează deja, în coordonare cu NATO, la misiuni de evaluare și susținere a rezilienței în state din regiunea Mării Negre.
Din toamna anului 2023, E-ARC asigură, la București, în colaborare cu NATO Defence Policy & Planning Division, Cursul dedicat experților civili în domeniul rezilienței, care să consolideze capacitatea Organizației de a răspunde coordonat la crizele care amenință reziliența statelor membre.
Experții Centrului au oferit cursuri privind consolidarea rezilienței pentru oficiali ai guvernelor din statele membre UE și partenere, precum și pentru diplomați români și străini (până în prezent, cursurile au privit reziliența societală, reziliența infrastructurii de transport și reziliența sistemelor de comunicații).
E-ARC contribuie cu analiști la activitatea Misiunii Civile a UE de sprijin pentru Republica Moldova, a cărei misiune este consolidarea rezilienței sectorului de securitate în domeniul gestionării crizelor și al contracarării amenințărilor hibride. Centrul răspunde astfel misiunii sale de a acționa în susținerea obiectivelor de politică externă a României și de susținere a eforturilor Uniunii Europene de consolidare a rezilienței în statele din regiune.
Centrul a propus Ucrainei, la solicitarea European Union Advisory Mission in Ucraina, un pachet de cursuri de pregătire a funcționarilor publici în problematica legată de integrarea europeană și managementul crizelor. În paralel, experți ucraineni sunt deja angrenați în activitățile E-ARC în calitate de experți asociați.
Prioritatea Centrului în acest moment este de a deveni un Centru multinațional de excelență. În cursul anului 2023, statele membre NATO și UE, precum și statele partenere vor primi textul memorandumului de înțelegere și vor fi invitate să se alăture E-ARC în mod oficial, contribuind direct, prin experți detașați, la proiectele desfășurate. Chiar înainte de demararea oficială a procesului, Slovenia a transmis o solicitare de aderare la Centru. Discuții despre secondarea unor experți au avut loc și în contextul vizitelor oficiale din Italia, Statele Unite și Finlanda.
Produsele activității Centrului constau în analize, alerte de reziliență, conferințe, seminarii, sesiuni de pregătire și formare, webinare, vloguri și altele. Documentele neclasificate sunt publicate pe pagina oficială a Centrului, e-arc.ro. E-ARC organizează în mod constant evenimente publice (conferințe, seminarii, mese rotunde etc.) pentru a reuni cei mai relevanți actori în domeniul rezilienței și a crește nivelul de conștientizare a publicului asupra acestui domeniu. Cele mai importante evenimente organizate anual de E-ARC sunt: Resilience Dome TTX (prima ediție, Constanța, 24-25 octombrie2022), Outlook on Resilience International Conference (prima ediție, Constanța, 26 octombrie2022), Euro-Atlantic Resilience Forum (prima ediție, București, 15-16 noiembrie2022). Centrul este implicat în două proiecte europene care vizează reziliența.
Sursa informatii: https://e-arc.ro/2023/04/05/misiunea-centrului-euro-atlantic-pentru-rezilienta/