Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Juraj Blanár
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut vineri, 26 ianuarie 2024, consultări politice bilaterale cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Juraj Blanár, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la invitația omologului român.
Discuțiile celor doi miniștri au reconfirmat nivelul excelent al relațiilor bilaterale și dorința ambelor părți de a continua consolidarea dialogului politic și dezvoltarea relațiilor economice și sectoriale dintre cele două țări.
În contextul întrevederii, cei doi miniștri au semnat Programul de cooperare în domeniul educației între Ministerul Educației din România și Ministerul Educației, Științei, Cercetării și Sportului din Republica Slovacă între anii 2024-2028.
Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat liantul valoros, esențial în consolidarea cooperării dintre cele două țări, pe care îl reprezintă minoritatea slovacă din România și respectiv comunitatea română din Slovacia. La rândul său, ministrul slovac de externe a exprimat aprecierea pentru protecția acordată de România persoanelor aparținând minorităților naționale, inclusiv celor care aparțin minorității slovace din România, reflectată în integrarea foarte bună a acestora în societatea românească, concomitent cu păstrarea identității etnice a acestora.
Totodată, cei doi miniștri au abordat o serie de teme de actualitate ale agendei regionale de securitate, cu accent pe gestionarea efectelor negative multiple ale agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În context, ministrul român a reconfirmat susținerea fermă a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a reiterat susținerea pentru sprijinul multifațetat acordat Ucrainei, atâta timp cât va fi necesar. Totodată, a subliniat că Republica Moldova are nevoie, în continuare, de un sprijin substanțial din partea partenerilor săi, mai ales în condițiile în care Federația Rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, recurge la acțiuni de destabilizare și vizează deraierea parcursului european al Republicii Moldova.
În ceea ce privește agenda europeană, ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța menținerii unității și coeziunii UE în contextul internațional actual şi a transmiterii unor mesaje politice pozitive, de unitate europeană, aspecte cu atât mai importante în contextul alegerilor europene din luna iunie. În ceea ce privește extinderea Uniunii Europene, a subliniat că România va continua să susțină activ integrarea europeană a partenerilor angajați în proces, atât partenerii estici, cât și din Balcanii de Vest.
Demnitarul slovac a reconfirmat susținerea fermă a țării sale pentru aderarea deplină a României la spațiul Schengen.
Totodată, ministrul Luminița Odobescu a reiterat angajamentul ferm al țării noastre față de obiectivul strategic al aderării la OCDE și a mulțumit pentru sprijinul valoros al Slovaciei pentru candidatura României.
Declarația de presă, în format video, a ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu după consultările politice cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Juraj Blanár, este disponibilă aici: https://www.mae.ro/node/63899
Redăm, mai jos, transcriptul declarațiilor ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu:
Bună ziua,
Domnule ministru,
Dragă Juraj,
Doamnelor și domnilor,
Mă bucur să îi pot fi gazdă, la București, ministrului slovac al afacerilor externe și europene, domnul Juraj Blanár, cu care am purtat un dialog deschis, amplu și substanțial.
Relațiile româno-slovace sunt fundamentate pe legături tradiționale de prietenie și solidaritate, generate de multiple repere istorice și interese comune.
Dincolo de cifrele aniversare, anul acesta marcând 220 de ani de la atestarea primilor slovaci stabiliți pe teritoriul actual al României, respectiv, peste trei decenii de relații diplomatice bilaterale, conexiunile cu Slovacia au conotații mult mai profunde, sprijinite pe contacte care durează de secole și care au favorizat schimburi comerciale și influențe culturale reciproce.
Folosim aceste baze solide pentru a dezvolta, pe mai departe, o relație bilaterală amplă și dinamică și pentru a perfecționa cadrul necesar promovării valorilor în care credem în egală măsură și pe care ne sprijinim obiectivele de politică externă și de securitate.
În discuțiile de astăzi cu omologul meu slovac am exprimat aprecierea pentru modul exemplar în care poporul slovac și autoritățile de la Bratislava păstrează vie și onorează, inclusiv prin ceremonii anuale, memoria ostașilor români care au luptat pentru eliberarea teritoriului slovac în cel de al Doilea Război Mondial.
Am arătat totodată că prezența minorității slovace din România și a comunității românești din Slovacia reprezintă un liant valoros, esențial în cooperarea dintre țările noastre.
În acest context, mi-am exprimat convingerea că întâlnirea pe care domnul ministru o va avea astăzi cu reprezentanții minorității slovace se va constitui într-o excelentă ocazie de a constata, pe de o parte, că minoritatea slovacă are un aport semnificativ la diversitatea culturală a României și, pe de altă parte, că statul român creează cadrul juridic și instituțional necesar pentru păstrarea și afirmarea identității slovacilor din România, prin utilizarea limbii și valorificarea culturii și tradițiilor.
Potențialul relațiilor româno-slovace și dorința comună de dezvoltare a cooperării noastre este dovedită și prin semnarea, cu doar câteva momente în urmă, a Programului de cooperare în domeniul educației între Ministerul Educației din România și Ministerul Educației, Științei, Cercetării și Sportului din Republica Slovacă pentru anii 2024-2028.
Este un document care, între altele, reînnoiește cadrul pentru acordarea de burse anuale în regim de reciprocitate, pentru realizarea de schimburi anuale pentru doctoranzi și cadre didactice universitare și cercetători, pentru funcționarea lectoratelor de limbă și literatură în cele două țări, precum și pentru sprijinul oferit etnicilor slovaci din România.
În cadrul discuțiilor noastre, am salutat de asemenea tendința ascendentă a schimburilor comerciale dintre cele două țări.
Astfel, potrivit estimărilor, valoarea acestora pentru 2023, pentru anul trecut, va atinge un nivel record de 4,4 miliarde euro.
În același timp, am subliniat și potențialul considerabil de consolidare a cooperării noastre în numeroase domenii sectoriale, cum ar fi energia, infrastructura de transport și logistica, industria auto, industria alimentară, industria de apărare, turismul și, bineînțeles, educația și cercetarea.
Îi mulţumesc domnului ministru pentru sprijinul constant al țării sale atât pentru aderarea României la spațiul Schengen, cât și pentru sprijinul Slovaciei î, ceea ce privește aderarea României la OCDE, echipele noastre din cele două capitale, atât de la Paris, cât şi de la Bucureşti lucrând foarte strâns în această direcţie.
Am exprimat susținerea pentru întărirea cooperării noastre în domeniul securității și apărării, atât în plan bilateral, cât și multilateral. Având în vedere faptul că țările noastre sunt situate pe Flancul Estic, cred cu tărie că abordarea comună este esențială în identificarea modalităților adecvate de a răspunde actualelor provocări regionale de securitate.
Din această perspectivă, am subliniat faptul că Formatul București9 și-a dovedit în repetate rânduri valoarea adăugată, inclusiv în asigurarea unei voci unice a Flancului Estic al NATO în promovarea obiectivelor noastre comune.
Este important să discutăm în profunzime aceste dosare în cadrul formatului B9, în cadrul NATO, întrucât Summitul NATO de la Washington, din iulie 2024, va stabili foaia de parcurs pentru viitorul apropiat.
Am abordat, desigur, și aspectele privind impactul războiului de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei. Am reconfirmat în context susținerea fermă a României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Am prezentat colegului meu evaluarea noastră cu privire la situația de la granița României, și în general din regiunea Mării Negre, precum și măsurile multidimensionale luate de România, inclusiv în ceea ce privește facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina dar și sprijinul acordat refugiaților ucraineni.
De asemenea, am subliniat că Republica Moldova are nevoie, în continuare, de un sprijin substanțial din partea partenerilor săi, mai ales în condițiile în care Federația Rusă continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei și recurge la acțiuni hibrid care vizează inclusiv deraierea parcursului european al Republicii Moldova.
În context, am mulțumit în mod special partenerilor noștri slovaci, care au oferit un sprijin consistent pentru parcursul european al Republicii Moldova.
Sunt convinsă că vom intensifica eforturile noastre comune în sprijinul acestei țări și vom identifica, așa cum am discutat împreună, modalități de a oferi asistență adaptată la nevoile autorităților de la Chișinău.
În ceea ce privește extinderea Uniunii Europene, am reiterat poziția binecunoscută a României, subliniind că perspectiva europeană a partenerilor noștri atât din Est, cât și din Balcanii de Vest este singura opțiune pentru pace, stabilitate și prosperitate pe termen lung pe continentul european.
Am avut un schimb de idei cu privire la agenda Uniunii Europene în perioada următoare. Am evidenţiat importanța menținerii unității și a coeziunii Uniunii în contextul internațional actual şi transmiterea unor mesaje pozitive, de unitate europeană, aspecte cu atât mai importante cu cât ne îndreptăm către alegerile europene din luna iunie.
Am abordat, totodată, procesul de reflecție în curs privind viitoarea Agendă Strategică a Uniunii și România este pe deplin angajată în demersurile de definire a noilor priorități strategice la nivel european.
În încheiere, îi mulțumesc încă o dată domnului ministru pentru vizita pe care o efectuează în România și pentru deschiderea manifestată pe parcursul discuțiilor noastre.
Vă mulțumesc.