Scădere drastică a producției de miere în România: Apicultorii cer sprijin financiar
Apicultorii români se confruntă cu o scădere semnificativă a producției de miere în 2024, estimată la 40-45% din cauza condițiilor meteorologice extreme și a concurenței cu mierea extracomunitară. Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat că anul acesta a fost marcat de pierderi mari în producția de miere, începând cu culesul de rapiță și continuând cu salcâmul, teiul și floarea-soarelui, afectate drastic de temperaturile excesive.
Pentru a supraviețui, apicultorii solicită autorităților un sprijin financiar de 10 euro pe familie de albine. Fetea a subliniat că, în contextul cheltuielilor în creștere și al prețurilor mici la mierea importată, este crucial ca statul să intervină. De asemenea, apicultorii se confruntă cu dificultăți suplimentare cauzate de importurile de miere extracomunitară, care au dus la scăderea prețurilor și au afectat vânzările produselor locale.
„Anul acesta, am avut cheltuieli suplimentare de aproximativ 218 lei pe familie de albine, fără a putea valorifica mierea la un preț care să acopere aceste costuri,” a spus Fetea. De asemenea, el a menționat că prețurile pentru mierea de calitate vor crește, din cauza producției reduse.
În prezent, România deține 2,3 milioane de familii de albine și este a doua țară din Europa la acest capitol, după Spania. Consumul mediu de miere pe cap de locuitor este între 600 și 750 de grame anual, dar este de așteptat ca acest consum să fie afectat de criza apicolă în curs.