Deschidem muzeele pentru toți copiii: Un proiect inovator pentru accesibilizarea spațiilor culturale pentru copiii cu autism din România
Asociația Help Autism, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, anunță cu mândrie lansarea proiectului „Explorăm împreună la muzeu”. Prin această inițiativă, Muzeul Geologic Național din București devine primul muzeu din România care implementează măsuri specifice pentru a facilita accesul copiilor cu tulburări de spectrul autist (TSA) la experiențe culturale.
Un Muzeu pentru toți copiii
Copiii cu autism se confruntă adesea cu provocări în medii nefamiliare sau supra-stimulante.
Prin acest proiect, organizatorii doresc să ofere copiilor cu autism oportunitatea de a explora lumea fascinantă a muzeelor într-un mediu sigur și adaptat nevoilor lor specifice.
Începând cu luna septembrie, aceștia vor deschide porțile Muzeului Geologic Național din București, implementând o serie de măsuri inovatoare și adaptate nevoilor copiilor cu tulburare de spectru autist.
„Transformăm Muzeul Geologic Național într-un spațiu prietenos și incluziv, unde fiecare copil se simte binevenit. Cu ajutorul hărților senzoriale, a rucsacurilor personalizate și a adaptării tururilor ghidate, copiii cu nevoi speciale pot explora lumea fascinantă a muzeului într-un mediu prietenos pentru ei și nevoile lor. Astfel, încurajăm dezvoltarea socială, emoțională și cognitivă a acestor copii și creăm un model de bune practici pentru alte instituții culturale.” – Tiberiu Bratu, specialist accesibilizare în tulburarea de spectru autist.
Prima etapă a proiectului a constat într-un audit detaliat al spațiului muzeal, cu scopul de a identifica și elimina barierele senzoriale care pot împiedica copiii cu TSA să se bucure de o vizită la muzeu. Au fost analizate cu atenție toate detaliile, de la nivelul de iluminare până la acustica spațiului.
Pe baza datelor obținute, echipa de experți în accesibilizare va crea, în cea de-a doua etapă a proiectului, o hartă senzorială detaliată care indică zonele liniștite și cele cu nivel redus de stimulare și va semnaliza zonele de retragere, pentru copiii care au nevoie de acest lucru în timpul tururilor ghidate.
Pentru a oferi copiilor cu TSA un sentiment de siguranță și confort în timpul vizitei la muzeu, echipa de accesibilizare a creat și rucsacul senzorial. Acest rucsac conține o varietate de obiecte tactile, auditive și vizuale care îi ajută pe copii să se adapteze mai ușor la mediul muzeal și să gestioneze stimulii din exterior. În plus, pentru a optimiza experiența vizitatorilor, vor integra în spațiul muzeal indicatoare specifice care semnalează zonele cu potențial de suprastimulare senzorială. De asemenea, proiectul are în vedere amenajarea unui spațiu dedicat relaxării, unde copiii pot lua o pauză și se pot echilibra senzorial. Aceste măsuri, alături de hărțile senzoriale personalizate și de rucsacurile senzoriale, creează un mediu sigur și confortabil pentru toți vizitatorii cu TSA.
Iată ce va găsi un vizitator la Muzeul Geologic Național din București, după data de 30 septembrie
- Hărți senzoriale detaliate: ghiduri vizuale care identifică zonele liniștite și cele cu potențial de suprastimulare, facilitând orientarea în muzeu.
- Rucsacuri senzoriale personalizate: echipate cu instrumente de comunicare, căști antifonice, ochelari de soare și jucării senzoriale, care oferă copiilor cu TSA instrumentele necesare autoreglării senzoriale.
- Tururi ghidate adaptate: experiențe muzeale personalizate, concepute special pentru a răspunde nevoilor copiilor cu autism, cu un ritm și explicații adaptate.
- Personal instruit la muzeu: angajații muzeului vor fi consiliați pentru a interacționa cu copiii cu autism într-un mod eficient și empatic.
- Spații de relaxare senzorială: zone special amenajate unde copiii se pot retrage pentru a se relaxa și echilibra.
„Vrem ca toți copiii să se simtă bine la muzeu. De aceea, am creat un proiect special pentru copiii cu autism. Împreună, vom explora lumea fascinantă a muzeului într-un mod sigur și distractiv. Te așteptăm cu brațele deschise!’’ – Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism
Echipa de implementare a proiectului „Explorăm împreună la muzeu” este coordonată de Tiberiu Bratu, specialist în accesibilizarea spațiilor, care a lucrat alături de o echipă de psihologi specialiști în tulburarea de spectru autist din cadrul Asociației Help Autism.
Muzeul Geologic Național din București devine un model de bune practici pentru alte instituții culturale
Prin proiectul „Explorăm împreună la muzeu”, Muzeul Geologic Național devine un exemplu pentru alte instituții culturale de a implementa măsuri de accesibilizare a spațiilor pentru nevoile specifice ale persoanelor cu TSA.
De ce este important acest proiect?
Copiii cu autism se confruntă cu dificultăți în a participa la activități culturale din cauza sensibilității la stimuli senzoriali și a nevoilor specifice de comunicare. Scopul acestui proiect este de a reduce izolarea socială a copiilor cu autism, creșterea încrederii în sine a acestora, promovarea incluziunii în comunitate și mai ales de a deveni un imbold și pentru alte muzee din România.
Proiectul Explorăm împreună la muzeu este un proiect de accesibilizare a muzeelor pentru copiii cu tulburări de spectrul autist (TSA) finanțat și susținut de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD).
Despre Asociația Help Autism
Asociația Help Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România. Misiunea sa a început în 2010 cu doar câțiva copii și susține astăzi peste 3200 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA (Tulburare de Spectru Autist) prin programe de terapie în cadrul celor 9 centre și la domiciliu.
Despre Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități
Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi este autoritatea centrală română, în subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu rol în coordonarea activităţilor de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, elaborarea politicilor, strategiilor şi standardelor în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, asigurarea urmăririi aplicării reglementărilor din domeniul propriu şi controlul activităţilor de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, conform Hotărârii de Guvern nr. 234 din 2022 privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.
Despre Muzeul Geologic Național
Pe Șoseaua Kiseleff, una din clădirile frumoase ale Bucureștiului, veche de aproape un secol, găzduiește în sălile uriașe un patrimoniu cultural-științific inestimabil reprezentat prin remarcabile colecții mineralogice, petrografice și paleontologice recunoscute pe plan național și internațional. În splendidele săli ale acestui Palat al Științelor Geologice sunt prezentate atât specialiștilor, cât și publicului avid de cunoaștere, o colecție impresionantă de „flori de mină”, dar și cea mai completă colecție de roci și fosile din România.