Ziarul News

Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

AmCham România lansează cea de-a 7-a ediție a „Priorităților pentru România”

AmCham România lansează cea de-a 7-a ediție a „Priorităților pentru România”

AmCham România a lansat joi cea de-a 7-a ediție a documentului „Priorități pentru România”, care conturează viziunea și recomandările pentru dezvoltarea durabilă a României în următorul mandat 2024 – 2028.

Printre obiectivele strategice ale mandatului 2024-2028 se numără aderarea la OECD, echilibrarea macro-bugetară, un sistem educațional eficient și performant, un cadru pentru atragerea de investiții și continuarea proiectelor de infrastructură de transport.

Următorul mandat reprezintă ultima oportunitate pentru România de a reduce decalajele față de media UE prin maximizarea finanțării din surse europene. Competiția României este încă afectată de o serie de factori sistemici care limitează potențialul de creștere economică și capacitatea de a face față viitoarelor crize și provocări.

București, 26 septembrie 2024: În contextul alegerilor generale de la sfârșitul anului 2024, AmCham România lansează cea de-a 7-a ediție a „Priorităților pentru România”, documentul care conturează viziunea și recomandările pentru agenda economică în mandatul 2024-2028. Prin această inițiativă, AmCham România atrage atenția viitorilor decidenți asupra temelor pe care comunitatea de afaceri le consideră centrale în contextul dezbaterilor din perioada preelectorală și al planurilor de guvernare propuse pentru următorii patru ani.

„Membrii AmCham sunt preocupați nu doar de prezent, ci și de viitor, de evoluția economiei și societății pe termen mediu și lung. Aceasta este perspectiva ediției din acest an a documentului programatic „Priorități pentru România”. Ne-am propus să răspundem la două întrebări esențiale: ce progrese a făcut România în ultimii patru ani și ce mai rămâne de făcut pentru ca la finalul următorului mandat România să se afle în etapa de dezvoltare pe care ne-o dorim cu toții? În această ediție, am inclus cele mai relevante intervenții în politicile publice din perspectiva AmCham. Suntem încrezători că implementarea la timp și eficientă a reformelor și investițiilor recomandate va duce România acolo unde îi este locul: către aderarea la OECD, într-o poziție de lider în regiune, având un rol important în reconstrucția Ucrainei, printre primele 10 economii din UE și în direcția întăririi relațiilor economice cu SUA,” a subliniat Cristian Sporiș, Președintele AmCham România.

Structura „Priorităților pentru România 2024 – 2028” conturează viziunea și direcțiile strategice ale membrilor AmCham pentru următorii patru ani, integrând recomandările pe care le avansăm constant în dialogul cu decidenții. Documentul ia în considerare contextul global și regional, mega-tendințele care generează transformări în economia globală, pe care România nu le poate ignora, precum și obiectivele naționale pe care România le-a asumat atât intern, cât și în relație cu partenerii internaționali.

„Atragem atenția asupra celor mai mari riscuri, dar evidențiem și oportunitățile. Acestea sunt ultimii ani în care România va avea acces la finanțări semnificative pentru convergența cu UE, dar și ani cruciali pentru stabilirea unei traiectorii fiscale-bugetare durabile. Mandatul 2024-2028 se suprapune cu anii premergători orizontului 2030, pentru care au fost asumate obiective ambițioase în ceea ce privește sustenabilitatea și protecția mediului. În acești ani, noile tehnologii vor atinge niveluri de maturitate care vor accentua impactul lor pe scară largă, iar România trebuie să își accelereze semnificativ ritmul pentru a recupera decalajele. „Prioritățile pentru România” este apelul AmCham România pentru asumarea la toate nivelurile de decizie a obiectivelor naționale și pentru o implementare sustenabilă, responsabilă și coordonată. Este, în esență, un apel pentru viziune, acțiune imediată și concentrare asupra viitorului,” a subliniat Daniela Nemoianu, Vicepreședintele AmCham România.

Raportul abordează obiective naționale generale, dar și 10 sectoare cheie care sunt interconectate. Progresul într-unul dintre aceste domenii va cataliza îmbunătățiri semnificative în celelalte. Unul dintre mesajele principale ale acestei ediții este că, pentru a realiza un progres real și durabil, România are nevoie de o abordare coordonată și sinergică care să asigure progres în multiple sectoare.

„Anul viitor este plin de urgență, nu doar pentru a reduce disparitățile, ci și pentru a transforma progresul tehnologic fără precedent în prosperitate reală pentru societate și economie. Nu trebuie ignorat faptul că România se află în cel mai complicat context regional din ultimele trei decenii, iar următorii câțiva ani vor fi cruciali nu doar pentru întărirea securității naționale, ci și pentru consolidarea rolului său geostrategic în cadrul NATO. Pentru a gestiona acest context, România are nevoie de o viziune strategică clară și durabilă pe termen mediu și lung. Fiecare strategie sectorială, politică publică și decizie trebuie să integreze oportunitățile, să anticipeze tendințele globale și să minimizeze riscurile macroeconomice,” a declarat Dinu Bumbăcea, Vicepreședintele AmCham România.

Cei cinci obiective generale pe care AmCham le promovează în această ediție sunt legate de domeniile strategice, iar pentru a le atinge, recomandăm:

  1. Continuarea reformelor pentru alinierea politicilor economice și sociale la standardele OECD, esențiale pentru creșterea competitivității și atragerea de investiții. Ca stat membru OECD, România va beneficia de acces la experiența și expertiza altor membri, facilitând dezvoltarea și ajustarea politicilor publice care susțin implementarea reformelor eficiente, în special în domenii esențiale precum educația și sănătatea. Modernizarea economiei României va duce la îmbunătățirea ratingului țării, ceea ce va, pe de o parte, crește încrederea investitorilor și va atrage investiții străine directe și, pe de altă parte, va facilita accesul la finanțare externă prin reducerea costurilor de împrumut.
  2. Echilibrarea macro-bugetară și un nou model de convergență economică. Procesul real de convergență a economiei românești față de media Uniunii Europene s-a accelerat în ultimele două decenii, dar competitivitatea României este încă afectată de mai mulți factori sistemici. Dintre cele mai îngrijorătoare se numără adâncirea dezechilibrelor macroeconomice, respectiv creșterea substanțială a deficitului bugetar și a deficitului de cont curent, care nu a fost atenuată nici măcar de performanțele economice bune din anii recenti. Rata scăzută de colectare a impozitelor este rezultatul mai multor factori, cum ar fi evaziunea fiscală, o economie informală semnificativă și un sistem de administrare fiscală care necesită reformă și digitalizare. Împrumuturile pentru finanțarea cheltuielilor curente ale statului, în special pentru salarii, securitate socială și pensii, devin problematice atunci când acestea sunt stabilite la niveluri disproporționate față de forța economiei și veniturile publice colectate. Cele mai mari nevoi ale României sunt investițiile în dezvoltarea infrastructurilor de transport, energie și digitalizare, în educație, sănătate și pentru susținerea cercetării și dezvoltării.
  3. Educația, garanția dezvoltării altor structuri sociale și economice. Educația este o responsabilitate fundamentală și punctul de plecare pentru orice model de dezvoltare economică și socială. Accesul la educație de calitate și alinierea politicilor educaționale la nevoile pieței muncii sunt condiții sine qua non pentru dinamica economică pozitivă. În contextul nefavorabil al evoluției demografice (migrație, îmbătrânirea populației), existența unui sistem educațional performant este esențială pentru a permite crearea de locuri de muncă, inovarea și îmbunătățirea productivității în economie. Este necesară reformarea și modernizarea întregului sistem educațional pentru a răspunde provocărilor pieței muncii și a contribui la încurajarea antreprenoriatului tinerilor.
  4. Atragerea de investiții și continuarea proiectelor de infrastructură de transport. România are nevoie de o strategie pe termen lung, care să abordeze nevoile de infrastructură în toate domeniile. Infrastructura nu este un cost, ci o investiție în viitorul României, care are un impact direct asupra competitivității economiei. Infrastructura de transport și logistică nu mai poate fi văzută doar ca o componentă a economiei, ci ca un factor determinant al dezvoltării economice și sociale a României. Continuarea proiectelor de infrastructură de transport pe fonduri europene, alături de strategii interne de atragere a capitalului privat pentru dezvoltarea infrastructurii, este esențială.
  5. Continuarea politicilor de protecție a mediului. AmCham încurajează inițiativele care vizează reducerea emisiilor de carbon și promovarea energiei verzi, în cadrul strategiilor naționale și regionale, dar și la nivel local. Parteneriatele public-private sunt esențiale în acest context și reprezintă o oportunitate de a optimiza utilizarea fondurilor europene pentru accelerarea tranziției energetice a României.

Aceste priorități sunt esențiale pentru a permite României să devină un lider regional și european în domeniul investițiilor și dezvoltării sustenabile. Implementarea recomandărilor formulate va contribui la realizarea unei economii reziliente, capabile să facă față provocărilor internaționale și să asigure o prosperitate durabilă pentru cetățeni.

AmCham România este o organizație de business care reunește companii internaționale și românești, având ca scop promovarea unui mediu de afaceri transparent și competitiv în România.

Ziarul News

Ziarul News nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Ziarul News nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Ziarul News îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.Ziarul News.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Articole similare