Primirea de către secretarul de stat Traian Hristea a directorului interimar al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului/ODIHR din cadrul OSCE, Tea Jaliashvili
Secretarul de stat pentru afaceri globale și organizații internaționale Traian Hristea a avut o întrevedere marți, 29 octombrie 2024, cu directorul interimar al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului/ODIHR din cadrul OSCE, Tea Jaliashvili, în marja participării acesteia la „Conferința internațională privind distorsionarea Holocaustului și educația: provocări curente și emergente. Măsuri naționale în vigoare“.
Demnitarul român a mulțumit reprezentantului ODIHR pentru activitatea în fruntea instituției și a asigurat că România va continua să sprijine instituțiile autonome ale OSCE, mandatul și activitatea acestora, dar și a misiunilor din teren. A fost amintită susținerea concretă pe care România o acordă activității ODIHR prin susținerea financiară a unor proiecte punctuale în Republica Moldova și Ucraina, precum și a cinci proiecte extrabugetare ale ODIHR, care abordează teme de interes maxim pentru România – instituții democratice, drepturile omului, egalitatea de gen.
Secretarul de stat a subliniat susținerea pe care România o acordă activității de monitorizare a proceselor electorale desfășurată de ODIHR, prin secondarea de observatori, dar și prin invitarea ca ODIHR să observe toate procesele electorale care se vor derula în România în 2024. De asemenea, a amintit faptul că România a primit deja, anul acesta, două misiuni de observare ale ODIHR – o misiune de evaluare în perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare în luna aprilie și o misiune regională de observare a alegerilor europarlamentare în luna iunie 2024. Pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din perioada noiembrie-decembrie 2024 este așteptată o misiune de observare electorală a ODIHR compusă din experți și 24 de observatori pe termen lung.
Informații suplimentare:
Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a fost înființat în 1991 și reprezintă instituția din cadrul OSCE responsabilă cu drepturile omului și libertățile fundamentale. Statele participante la OSCE au agreat că securitatea durabilă se bazează pe respectarea drepturilor omului și instituții democratice puternice. De la înființarea sa, în 1991, și până în prezent, ODIHR a suferit o serie de modificări semnificative. Instituția este responsabilă cu sprijinirea celor 57 de statele participante în implementarea angajamentelor asumate în cadrul Dimensiunii Umane. În desfășurarea activității, ODIHR acționează independent și imparțial în relația cu statele participante. Organizația colaborează cu celelalte instituții ale OSCE și misiunile din teren, parteneri guvernamentali și organizații neguvernamentale, precum și cu alte organizații internaționale (UE, CoE).