Studiu: Unul din doi români este de acord cu renunțarea la combustibilii fosili
- 66% consideră că prosumatorii contribuie la un mediu înconjurător mai curat;
- 45% dintre conaționali spun că renunțarea la centralele pe gaz nu este o decizie bună;
- 39% dintre respondenți cred că autoritățile au rolul principal în informarea consumatorilor în ceea ce privește piața de energie;
Mai mult de jumătate dintre români (55%) sunt de părere că trebuie luate măsuri ferme de reducere a poluării și sunt de acord cu obiectivele UE de renunțare la combustibilii fosili, între care și gazele naturale, în favoarea electrificării masive a transporturilor, clădirilor, industriei și a consumului casnic, potrivit unei cercetări sociologice realizate în perioada august-septembrie a.c. pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor E.ON și Delgaz Grid*.
Pe de altă parte, un procent semnificativ (43%) reprezintă românii care spun că nu au suficiente informații ca să se exprime într-o direcție sau alta și consideră că este necesară o campanie de informare și explicare a obiectivelor și a măsurilor care sunt luate în scopul tranziției la energia verde.
Românii privesc, totodată, pozitiv creșterea numărului de prosumatori și a capacităților de generare a energiei din surse regenerabile din țara noastră, majoritatea (66%) fiind de părere că acestea contribuie la un mediu înconjurător mai curat, iar aproape un sfert (24%) se așteaptă ca, în timp, să vadă și o scădere a prețurilor la energie, ca efect al dezvoltării regenerabilelor.
Când sunt întrebați ce părere au despre decizia forurilor europene de eliminare treptată a centralelor de apartament pe gaz, cei mai mulți dintre respondenți (45%) declară că aceasta nu este o decizie bună deoarece România are zăcăminte mari de gaze, iar centralele de apartament, care funcționează cu acest combustibil, sunt principala sursă de încălzire din țara noastră. Totuși, mai mult de o treime dintre români (36%) se situează la polul opus, susținând că renunțarea la centralele de apartament pe gaz este binevenită deoarece acestea poluează și, în plus, resursele de gaze naturale sunt limitate.
Conform studiului citat, doar 18% dintre respondenți se consideră bine informați în ceea ce privește evoluțiile și deciziile din sectorul energetic din ultimii ani. Majoritatea (55%) spun că sunt “oarecum” informați, iar 28% declară că se simt puțin ori deloc informați.
În ceea ce privește sursele de informare despre domeniul energiei, presa reprezintă principala sursă pentru 2/3 dintre români, urmată de website-urile furnizorilor de energie și gaze naturale (13%), portalurile online de specialitate dedicate sectorului energetic (11%) și website-urile oficiale ale autorităților din domeniu (10%).
Autoritățile ar trebui să aibă rolul principal în informarea consumatorilor de gaze naturale și electricitate în ceea ce privește piața de energie, consideră 39% dintre respondenți, în vreme ce 15% spun că acesta revine companiilor din sector, 3% susțin că este un rol al presei, iar 40% sunt de părere că este datoria comună a tuturor acestor actori.
Despre-energie.ro
Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex astfel, încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.
* Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 26.08-11.09.2024, pe un eșantion de 1.004 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.
CONTRIBUTOR: http://www.eon.ro/