
Interviu cu Bogdan Voina, fondator Sport Suport: “Doresc să pun umărul la salvarea handbalului românesc ”.
Cu inconfundabila sa voce și cu prezența fizică a lui Bogdan Voina suntem obișnuiți la fiecare meci de handbal feminin sau masculin deopotrivă. Fiul lui Radu Voina, fostul antrenor al naționalei masculine de handbal a României în perioada 2001-2004, a avut o carieră sportivă de excepție însă a fost nevoit să se retragă devreme din cauza unei accidentări serioase. Cu toate acestea, handbalul a rămas prima sa iubire și nu ezită niciodată să arate acest lucru.
Comentariile lui Bogdan, prin abundența detaliilor tehnice pe care le oferă telespectatorilor în timp real, au determinat ca un public din ce în ce mai numeros să se aplece asupra acestei discipline sportive și să susțină echipele locale cu pasiune. Pentru că, atunci când fostul jucător al Stelei și al naționalei de handbal, Bogdan Voina, ne explică strategia de joc și schemele tactice adoptate pe teren, handbalul devine mai mult decât o activitate sportivă: unește spectatorii și jucătorii deopotrivă în calea lor spre succes.
De la jucător de handbal la antreprenor. Care sunt limitările care te-au făcut să renunți la handbal și să te aventurezi în lumea atreprenoriatului?
În drumul meu spre antreprenoriat lucrurile s-au legat oarecum natural. La 13 ani, în anul 1992, m-am mutat în Franța alături de familia mea. Tatăl meu, Radu Voina, antrena acolo echipa Racing Strasbourg și acela a fost momentul în care am început să intru din ce în ce mai serios pe teren și să deprind detaliile tehnice ale jocului de handbal. Totodată, am continuat studiile la Strasbourg unde am urmat cursurile unui liceu cu profil științific, după care, în mod firesc am evoluat și am studiat managementul întreprinderilor din cadrul Universității Louis Pasteur. Ulterior, am decis ca marea mea pasiune, handbalul, să devină un lead în viața mea și, evident, am absolvit studiile de master în marketing sportiv.
La 20 de ani, printr-un fericit concurs de împrejurări, am devenit imaginea unui brand de echipament sportiv care avea sediul chiar în orașul în care locuiam. Managerul general al brand-ului respectiv mi-a sugerat să devin partener și să vând echipament sportiv de calitate în România. Propunerea lui a venit într-un moment în care pe piața românească nu existau repere care să formeze un echipament sportiv de calitate pentru jucătorii noștri, aceștia de multe ori le cumpărau cu sacrificii pe cont propriu. Această oportunitate, ca să mă exprim plastic, mi-a deschis ochii și am văzut mult mai clar direcția de dezvoltare și strategia unei afaceri cu beneficii de ambele părți astfel încât am profitat și mi-am creat conexiuni cu mai multe firme producătoare de echipament sportiv, echipamente pe care am început să le distribui la noi prin Sport Suport.
Aveam doar 22 de ani, făceam business și în paralel aveam o carieră de handbalist profesionist. În acel moment piața nu era educată pentru online, nu exista această facilitate a comenzilor pe internet, totul era extrem de solicitant și presupunea multă cheltuială de timp. Îmi aduc aminte că trimiteam colete din Franța cu autocarul în România însă îmi placea atat de mult ceea ce făceam și credeam atât de tare în afacerea aceasta încât n-aș fi renunțat nicio clipă indiferent de obstacolele pe care le aveam de înfruntat.
Până la momentul în care m-am lăsat de handbal, în 2012 ca urmare a unei accidentări, a fost ca un business-hobby, o completare a pasiunii mele pentru sport. Însă, din momentul în care nu am mai jucat, am reușit să mă dedic total afacerii mele Sport Suport, companie pe care am creat-o alături de prietenul meu Catalin Geantă și care, în prezent, a devenit un brand multisport, nu doar de handbal.
Este important sportul pentru dezvoltarea calităților antreprenoriale?
Am avut șansa să fiu înconjurat, încă din copilărie, de modele de sportivi remarcabili precum tatăl meu. Sportivii de calitatea celor lângă care am avut norocul să cresc sunt tenace, independenți, își asumă riscuri și joacă în echipă, variat. Au prestigiu și, în calitate de membri ai unei echipe, avansează cu siguranță și dau dovadă de creativitate în atingerea scopului echipei: câștigul.
Toate aceste caracteristici și comportamentul lor, prin prisma faptului că am crescut cumva la umbra lor, s-au lipit de mine și m-au motivat în tot ceea ce făceam. Le-am mulțumit și doresc să le mulțumesc încă o dată: tatălui meu, colegilor și prietenilor lui din generația de aur a handbalului românesc.
Ei m-au inspirat atât în cariera mea de jucător, cât și în cea de antreprenor, îi văd cât suferă pentru problemele care au apărut în ultimii ani în sportul pe care îl iubesc de o viață și doresc să pun umărul la salvarea handbalului românesc, să le dau și eu înapoi o parte din bucuria pe care ei mi-au oferit-o prin jocul și prin prietenia lor.
Interviu realizat de Carmen Burtea, contributie CONAF, pentru Ziarul News-editie nationala.
2 răspunsuri
Comentariile sunt închise.