Ziarul News

Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

MOL a început producția de hidrogen verde în cea mai mare fabrică din Europa Centrală și de Est

MOL a început producția de hidrogen verde în cea mai mare fabrică din Europa Centrală și de Est

MOL a demarat producția în cea mai mare fabrică de hidrogen verde din Europa Centrală și de Est, situată la rafinăria sa din Százhalombatta, Ungaria. Cu o capacitate de 10 megawați, fabrica va produce anual 1.600 de tone de hidrogen verde, neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon, pentru producția de combustibil.

Noua unitate va reduce emisiile de dioxid de carbon ale rafinăriei Dunărea cu 25.000 de tone pe an, echivalentul emisiilor anuale a aproximativ 5.400 de autovehicule obișnuite. Această investiție face parte din strategia SHAPE TOMORROW a Grupului MOL, destinată să sporească sustenabilitatea, competitivitatea și independența energetică în regiune.

Inaugurată în luna aprilie, fabrica din Százhalombatta utilizează o unitate de electroliză de 10 megawați creată de Plug Power. Producția a început după efectuarea testelor de presiune, inspecția sistemului de control al procesului, integrarea celulelor electrolitice în sistem și punerea în funcțiune a sistemului de tratare a apei.

Ádám Horváth, vicepreședinte New and Sustainable Businesses al Grupului MOL, a declarat: „Hidrogenul verde este o sursă de energie curată și versatilă pe care o folosim în prezent în producția de combustibil pentru a reduce amprenta noastră de dioxid de carbon. Conform planurilor noastre, acesta va fi utilizat și în sectorul transporturilor. Producția și utilizarea hidrogenului verde contribuie inovator la tranziția către energia verde, un obiectiv fundamental al strategiei MOL. După Százhalombatta, avem în plan instalații similare la Rijeka și Bratislava, cu cea din capitala Slovaciei urmând să devină operațională în al doilea trimestru al anului 2026.”

Instalația din Százhalombatta, cu o valoare de 22 de milioane de euro, va reduce semnificativ amprenta de carbon a rafinăriei Dunărea, înlocuind treptat procesul actual de producție a carburantului pe bază de gaze naturale, care generează în prezent o șesime din totalul emisiilor de dioxid de carbon ale Grupului MOL.

Ziarul News

Ziarul News nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Ziarul News nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Ziarul News îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.Ziarul News.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe Ziarul News

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Articole similare