Ziarul News: Simpozionul de creație Vukadinović, editia a XVIII-a | Palić 2024
Dragi iubitori ai artelor, stimați colegi, în perioada 24-30 noiembrie 2024, Centrul Cultural Studențesc din Palić, Serbia găzduieşte ediția a XVIII-a a Simpozionului de creație Vukadinović.
La această ediție, la invitația organizatorului Djordje Vukadinović, România este reprezentată de artistul vizual timişorean Costin Brăteanu alături de plasticieni din Serbia, Armenia, Australia, Belarus, Muntenegru, Ucraina, Federația Rusă şi Kazahstan, acestia fiind: Anatoli Ivankin, Sava Manolojlović Dubrovski, Tatjana Didenko, Alek Alekyan, Slavko Radivojević, Rade Ratko Vujačić, Danilo Vksanović, Jana Stojaković, Julia Tomesko, Djordje Stanić, Branko Maravić, Marija Stanojlović, Andrej Duhovnikov, Goran Despotovski şi Zhazira Janabaeva.
Lacul Palić, situat la est de Subotica, se întinde pe o suprafața de 380 de hectare, adâncimea apei este de de cca 2m şi este legat de râul Tisa printr-un canal ce asigură dezvoltarea unei faune diverse.
La începutul secolului al XIX-lea Palić a devenit stațiune balneo-climaterică, în jurul anului 1845 introducându-se băile şi împachetările cu nămol destinate persoanelor cu afecțiuni articulare, reumatice, boli de piele sau afectiuni ale tractului digestiv. Regiunea este renumită de asemenea pentru ,,vinurile de nisip’’ recunoscute pentru gustul echilibrat, aroma intensă şi fină.
Pe parcursul desfăşurării lucrărilor simpozionului se vor vizita câteva importante obiective culturale din Subotica, oraş cu o frumoasă arhitectură în stil Art Nouveau situat la 8 km distanță de Lacul Palić.
Vernisajul cu lucrările realizate în tehnici mixte pe panză pe parcursul simpozionului va avea loc în data de 29 noiembrie la ora 18:00 la Centrul Cultural Studențesc din Palić, fiecare artist participant urmând a expune două pânze de format 80×60 sau 100×80 cm inspirate de peisajul din proximitatea lacului Palić. Cuvântul de deschidere va fi susținut de către curatorul evenimentului, D-nul Djordje Vukadinovic.
Vă aşteptăm cu drag!
Cu prețuire,
Costin Brăteanu