Ziarul News: Leadership feminin în 2025: perspective, provocări și oportunități
În ultimii ani, România a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește leadershipul feminin și egalitatea de șanse în mediul profesional. Conform datelor recente, ponderea femeilor în poziții de conducere a crescut considerabil, ajungând la 34% în 2024, situând astfel România peste media europeană de 18%.
Această evoluție pozitivă este susținută de o creștere constantă a numărului de femei care își încep propriile afaceri. În 2024, s-a observat o tendință ascendentă în rândul antreprenoarelor, reflectând expansiunea antreprenoriatului feminin la nivel global.
Deși numeroase studii internaționale arată că prezența femeilor în poziții de leadership aduce beneficii economice și sociale semnificative, România nu are încă suficiente modele feminine care să inspire și să accelereze această schimbare.
În acest context, inițiativele care sprijină leadershipul feminin joacă un rol esențial în sprijinirea și promovarea implicării femeilor în mediul profesional. Prin acțiuni dedicate dezvoltării personale și profesionale, acestea contribuie la crearea unui mediu de afaceri inclusiv și echitabil..
„Anul 2025 vine cu noi provocări și oportunități pentru femeile aflate în poziții de conducere. Continuarea eforturilor de promovare a egalității de șanse sunt esențiale pentru a asigura un viitor în care competențele și abilitățile profesionale sunt recunoscute și valorizate, indiferent de gen.” afirmă Corina Sterea, fondatoarea Eu sunt ANA.
Cea mai recentă inițiativă susținută de Corina Sterea a reunit lideri de opinie în domeniile lor de activitate, care au oferit o perspectivă valoroasă despre ce înseamnă să fii un lider autentic în 2025: Sandra Ecobescu, fondatoarea Fundației Calea Victoriei, Sonia Argint, jurnalist și fondatoare DOER.RO, Camelia Potec, campioană olimpică și președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.
- Leadership bazat pe curajul de a inova, reziliență și generozitate
În 2007, când a fondat Fundația Calea Victoriei, nu exista o rubrică exactă unde să încadreze activitatea culturală realizată de asociație. Instituția Calea Victoriei s-a clădit datorită publicului, a curiozității acestuia și a deschiderii poporului român către educație continuă. Să clădești un business într-un domeniu cultural nu este deloc ușor, dar Sandra a pus fiecare cărămidă pe rând, a creat o fundație solidă și a crezut până la capăt în viziunea sa. „La început, părinții credeau că nu am ce mânca. Mă întrebau dacă am nevoie de bani de pâine.”, a povestit Sandra la ediția #20 Eu sunt ANA.
De la acel început și până astăzi, Sandra mers înainte în timpul crizei din 2007-2008, a depășit și pandemia de Covid și începutul războiului din Ucraina, iar astăzi cursurile Fundației continuă să aducă valoare în viețile oamenilor.
Din experiența avută la Fundația Calea Victoriei, Sandra Ecobescu a realizat că mentorii cei mai apreciați sunt cei generoși, care știu să transmită informația într-un mod ușor de înțeles de către cursanți. Pentru femei, generozitatea e o superputere, care, alături de puterea noastră de a ne reinventa și de a crea, ne face de neoprit. Femeile reușesc să creeze echipe solide datorită energiei materne, care unește și creează un mediu de creștere.
- Brandul personal e despre ceea ce știi, despre valorile tale
În orice mediu de business am ajunge, e imposibil să nu auzim ceva despre brandul personal: un curs, o idee, o discuție. Anul 2025 este, cu siguranță, dedicat brandului personal.
Totuși, încă foarte mulți oameni se întreabă: ce înseamnă mai exact acest concept de „brand personal”? Cum îmi dau seama care e brandul meu personal?
Pentru a răspunde la aceste întrebări, merită să ne gândim puțin la prezența în online a Soniei Argint, pentru a observa firul roșu care leagă fiecare părticică de conținut. Autenticitatea sa vine din faptul că Sonia face ceea ce spune și spune ceea ce gândește. Principalii piloni ai vieții despre care a vorbit Sonia Argint sunt: disciplina – aferentă sferei raționale, pasiunea – aferentă sferei emoționale, și credința – în plan spiritual. Integritatea aceasta între ceea ce observăm în online și în offline stă la baza brandului personal autentic pe care ea și l-a clădit.
- Leadership prin exemplu personal și impact social
De la o carieră de sportiv de performanță, la uniforma militară, antreprenoriat, președintă a Federației Române de Natație și Pentatlon Modern și până la „profesia” de mamă, Camelia Potec e un adevărat model de lider care conduce prin exemplul personal. Întreaga sa activitate are impact direct asupra societății românești și a imaginii țării noastre la nivel internațional. Adevărata provocare e „să reușim să fim cea mai bună versiune a noastră zi de zi”.
Un lider trebuie să învețe să aibă încredere în cei din jur și să lucreze în echipă. Chiar dacă, uneori, în lumina reflectoarelor sau pe câmpul de luptă e o singură persoană, în spate există mai mulți oameni care cred în misiunea comună și își asumă un risc. Întotdeauna există 50% șanse de a câștiga și de a pierde.
Ca lideri, mintea noastră trebuie să funcționeze continuu, să ne punem mereu întrebări și să căutăm soluții. Totodată, avem nevoie de acel mic interval de timp în care să ne ascultăm corpul, să ne limpezim gândurile. Altfel, nu vom avea claritatea necesară pentru a inspira.
În ultimii ani s-a vorbit mult despre stres și daunele pe care le provoacă. Perspectiva Cameliei Potec e, totuși, diferită. Presiunea e bună, mai ales dacă vine din interior, din dorința de a realiza ceva. Sau dacă vine din partea unui om care crede în tine și te îndrumă să te autodepășești. Așadar, când simțim că ne-am pus prea mult în „farfurie”, să ne luăm un răgaz ca să ne reconectăm la viziunea pentru care depunem tot acest efort.
Viitorul leadershipului feminin
2025 este un an cu provocări complexe pentru întreaga societate, iar abilitățile de leadership feminin vor face diferența. Este un context în care femeile lider trebuie să își asume pe deplin rolul de arhitecți ai schimbării și să contribuie tocmai prin capacitatea lor de a crea echipe, de a se reinventa. Prin reziliență, autenticitate și impact social, ele vor modela noi paradigme în afaceri și leadership.